Het regent zowel bommenwerpers als bommen in het Midden-Oosten. Niet alleen in Syrië maar ook in Irak en Jemen. 925 vraagt zich altijd af; cui bono? De aandeelhouders in de grootste wapenbedrijven natuurlijk. Elke ontploffing die u op tv ziet betekent een nieuwe order. De aandelenkoersen van de drie grootste Amerikaanse schietfabrieken zijn gemiddeld verdrievoudigd sinds de start van de ‘lente’.

Die drie belangrijkste wapenfabrikanten van de internationale coalitie zijn; Raytheon, Boeing en Lockheed Martin. Ze leveren zowel de vliegtuigen als bommen en raketten die nu gretig aftrek kennen, sinds oorlogen tegen ISIS en de Houthi’s in Jemen twee jaar geleden compleet escaleerden.

Raytheon

Dit bedrijf maakt de AIM-120 Advanced Medium Range Air-to-Air Missile of ook wel AMRAAM zojuist gebruikt door de Turkse luchtmacht. Het is een moderne middellange-afstands lucht-luchtraket, een raket die is ontworpen om vanuit een vliegtuig andere vliegtuigen neer te halen.
Een AMRAAM kost zo’n voorzichtige $ 340.000. Griekenland oefende overigens in tijden van crisis gewoon met deze dingen. Gaat het een beetje goed met Raytheon? Natuurlijk, de winst bedroeg € 2,3 miljard aangezien ze aan alle met het Westen gelieerde landen in dat gebied leveren, zoals Turkije, Isreal, Saudi Arabië en Oman. Mede hierdoor ziet u een duidelijk stijgende lijn in de waarde van het aandeel sinds 2011(Arabische Lente).

Boeing Co.

Natuurlijk kennen wij Boeing allemaal van de passagiersvliegtuigen die ze produceren zoals de 747 Jumbojet, maar het bedrijf heeft ook nog een divisie Defense waar ze producten produceren die niet zo consumentgericht zijn. Het paradepaardje van Boeing Defense is de F-15, de grote broer van de F-16.
De F-15 heeft een aparte variant die als bommenwerper dient, de ‘e’ van $ 31,1 miljoen per stuk. Verder bouwt Boeing de B1B. Dat toestel is zo groot als een passagiersvliegtuig. Het zit alleen niet vol met kortpittige huisvrouwen op zoek naar Mediterrane mannen maar vervoert 57 ton aan bommen en kruisraketten per keer. De unit cost is $ 273 miljoen dus u begrijpt waarom de aandelen Boeing door het dak gaan.
De winst van Boeing groeide in de afgelopen drie jaar van $ 3,9 naar $ 5,4 miljard. Dat komt voor een groot gedeelte door de productie van conventionele bommen. Maar Boeing heeft ook een apparaat ontwikkeld waarmee een ouderwetse bom veranderd in precizie-munitie, genaamd JDAM. Elke keer dat u een ontploffing op tv ziet moet er weer een nieuwe JDAM worden besteld met een waarde van $ 25.000 per stuk.

Lockheed Martin Cooperation

Dit is de producent van de welbekende F-16. Enkele van onze eigen F-16’s zijn ook hedendaags in het Midden-Oosten gepositioneerd om vanuit daar ISIS te bestrijden in Irak, al is de kans groot dat de Koninklijke Luchtmacht binnenkort ook bombardementen gaat uit voeren op Syrië naar aanleiding van de laatste verzoeken van de Verenigde Staten.
Ook Lockheed profiteert optimaal van werpen van bommen op ISIS; impliceert de aandelenkoers. De jaarlijkse winst van Lockeed Martin bedraagt € 3,6 miljard in 2014 een stijging van 20 procent in drie jaar, met bijna een verdrievoudiging van de koers tot gevolg.

Bron:
925.nl