Relschoppers vallen Koptische kerken aan bij Alexandrië
Egypte – Islamitische relschoppers hebben afgelopen week twee koptische kerken aangevallen en verscheidene winkels van christelijke eigenaren geplunderd. Hierbij raakten zeven christenen gewond, aldus plaatselijke christenen. Getuigen zeiden dat op vrijdag 8 juni, na het middaggebed, een ongeregelde bende in Zawjet Abdel-Qader, 30 km ten westen van Alexandrië, 90 minuten lang te keer kon gaan in de christelijke wijk van die stad, voordat de politie optrad.


In Dekheila, een plaats 10 km ten westen van Alexandrië, heeft de politie op 12 juni een aanval op de Kerk van de Heilige Maagd in de kiem gesmoord, waardoor de schade zeer beperkt bleef. Volgens plaatselijke christenen was de aanleiding voor beide aanvallen een ruzie tussen een moslim en een christen. Maar een lid van de Nationale Democratische Partij in Zawjet Abdel-Qader legt de verantwoordelijkheid voor een deel bij de overheid. Hij zei dat de regering een toegeeflijke sfeer heeft geschapen voor sektarisch geweld, door niet in te grijpen bij eerdere aanslagen op kerken. De politie zou vijftien kopten en zeven moslims gearresteerd hebben. Een van hen is imam van een moskee die naast de kerk staat. (Compass Direct)

Christenen gewond na volksgeweld Egyptisch dorp
Egypte – Tien mensen in het Egyptische dorp Bamha zijn vrijdag 11 mei gewond geraakt toen een menigte moslims de christelijke gemeenschap aanviel. 51 huizen en 7 winkels werden (deels) vernield in het anders zo vredige dorp. Het geweld ontstond na een oproep van een imam. Hij was verontwaardigd over het feit dat christenen een gemeenschapsgebouw wilden oprichten in het dorp en jutte zo’n 500 moslims op door te zeggen dat de christenen een kerk gingen bouwen.
Gewapend met bijlen, messen, stokken, benzine en vuur trokken de moslims op tegen de christenen. Pas na twee uur arriveerde politie, die 59 mensen arresteerden. Voor het eerst gaven overheid en media toe dat de moslims te ver gegaan waren. (Open Doors)

Eritrea ontkent christenvervolging
Eritrea – De Eritrese overheid ontkent dat christenen in het land worden vervolgd. De autoriteiten doen berichten dat minstens tweeduizend mensen in het land vast zouden zitten vanwege hun geloof af als “westerse propaganda”. Dat staat in het verslag van de Nederlandse mensenrechten ambassadeur die van 25 tot 28  april een reis maakte naar het land in de Hoorn van Afrika.
Hij sprak ondermeer met de Eritrese minister van Justitie, het hoofd politieke zaken van de regeringspartij en de directeur-generaal Europa van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daags na het vertrek van de mensenrechtenambassadeur arresteerde de Eritrese overheid 80 christenen van de Meherete Jesus Evangelisch Presbyteriaanse kerk. (Open Doors)