They did it! De Amerikaanse staatsschuld is ergens in de afgelopen dagen over de $ 20 duizend miljard gegaan. De score is nu $ 20.173.505.864.062,25, om precies te zijn. Inderdaad, dat is tot op de dag en de cent nauwkeurig: zo gedetailleerd is het archief van de Amerikaanse Treasury.

 

De VS maken elke maand dit staatje op, het gaat terug tot 1867. Eind vorig jaar stelden we dat de magische grens dit jaar nog geslecht zou worden en dat is een paar dagen geleden dus gebeurd, al duurde het wel ietsje langer. Dat schrijft bedrijfseconoom en journalist Arno Wellens

Het angstwekkende zit hem in de snelheid waar het mee gaat. Ronald Reagan wordt als een president gezien die de staatsschuld enigszins onverantwoordelijk zou hebben laten stijgen. Maar destijds hadden we het over een tiende van het huidige bedrag. Het maakt ook niet uit of er een Democratische of een Republikeinse president in het Witte Huis zit, stijgen zal die schuld. De Fed moet de rente dus wel kunstmatig laag houden om dit betaalbaar te houden.

Nu is de economie in die periode ook gegroeid, daarom zou dit allemaal niet zo erg zijn. Dat argument gaat helaas niet op. Laten we zeggen dat de economie elk jaar met drie procent groeit (de groene lijn) wat vrij optimistisch is. Dan zou de mutatie van de schuld ten opzichte van een jaar eerder (de rode lijn) rondom de groei moeten schommelen. Alleen is de toename van de schuld altijd veel hoger dan de groei. Dat betekent dat dezelfde hoeveelheid economische activiteit met een steeds grotere hypotheek wordt bezwaard. Niet goed.

Overgenomen van: http://925.nl/archief/2017/09/18/amerikaanse-staatsschuld-staat-nu-inderdaad-op-2000000000000000/