Het Amsterdamse New-Age centrum Oibibio aan de Prins Hendrikkade gaat drastisch uitbreiden. Tussen juni van dit jaar en eind 1997 komt er een retraite-centrum in Nijmegen, een kuuroord in Kijkduin en een hotel naast het hoofdgebouw in Amsterdam bij. Dit meldt het huisorgaan van Oibibio in het april/mei nummer.

‘Het centrum voor persoonlijke groei en bewustwording’ zal in Nijmegen een deel van het Albertinumklooster-en kapel inrichten als retraitecentrum. De schitterende glas-in loodramen zullen voor de devote sfeer zorgen.
In plaats van de Bijbel en de mis wordt er nu gedoceerd uit de hindoei­sti­sche en boeddhistische geschriften, en zullen er yoga cusussen gegeven worden.
Het gebouw, ontworpen door de architect Cuypers die ook het Rijksmuseum en het Amsterdamse Centraal Station heeft ontworpen, staat op de monumenten­lijst. Het retraite-centrum zal een plek worden waar je op adem kunt komen en je kunt terugtrekken, bij voorbeeld om een weekend lang in alle rust een scriptie te kunnen schrijven, zo meldt de info-krant van dit centrum.
Er komen diverse meditatie-en bezinningsruimtes en voor groepen zijn er speciale zalen. ‘Alles in een sfeer van ‘je hoeft niets’, een plaats waar je met rust gelaten wordt. Verder is er een café en een sauna.
In Kijkduin wordt een heel nieuw kuuroord gebouwd. Oibibio meldt dat er nog steeds wordt gezocht naar een architect die ‘vulkanisch’ kan bouwen, het kuuroord zal letterlijk ‘uit de grond’ verrijzen, in lijn en in de sfeer van de duinen. ‘De plek zelf, met de zee, het uitzicht en de lucht heeft een helende meerwaarde’.
In het nieuwe centrum in Amsterdam kun je al voor minder dan 100 gulden oibibiaans overnachten. ‘De uitstraling zal eenvoudig maar warm zijn’.

Het centrum dat inmiddels een paar jaar bestaat, wordt volkomen gerund door Ronald Jan Heijn, een handig zakenman die zijn spirituele boodschap perfect weet te brengen. New-Age blijkt tot op de dag van vandaag een gat in de markt te zijn waar veel aan verdient kan worden.

Het aanbod op Oibibio varieert van cursussen op het gebied van Tibetaans Boeddhisme, sjamanisme, Transcendente Meditatie, ademtherapieën, astrolo­gie, handlijnkunde, channeling, anti-stresskuren, Oosterse vechtsporten, lach­meditatie, New-Agemuziek en de dialoog met de natuur tot moderne vergade­ring-en mana­gementtrainingen.
Ook een ‘verwendag voor stellen’ staat er op het programma, een dag voor het lieve lijf, voor jou en je partner’.

Begin juni organiseert Oibibio het eerste internationale astrologische congres in Amsterdam waar tal van buitenlandse sprekers zijn uitgenodigd. Ook zal er ‘s avonds op het dak van het Oibibio gebouw een vollemaans- meditatie gehouden worden.

Bij Ronald Jan Heijn draait het allemaal om het eigen ik. ‘Je moet steeds meer op jezelf vertrouwen, de wijsheid zit al in jou, we hebben alles wat we ‘moeten’ weten al in ons. het is als met de beeldhouwer: het beeld zit al in het rotsblok, jij hoeft het er alleen nog maar uit te hakken’.
Een vergelijking die Heijn ook begin april gebruikte op een samenkomst in het Amsterdamse studentencafé Crea. Toen er vanuit het publiek de kritische vraag aan Heijn gesteld werd of het propageren van deze excessieve manier van met jezelf bezig zijn en aan jezelf sleutelen, geen klasse van super-
egoïsten creeërt, stond Heijn met een mond vol tanden.