Met de bankencrisis van 2008 staat de financiële wereld volop in de belangstelling. Bank en Beurs zijn de plaatsen waar financiële transacties plaatsvinden. Die transacties worden steeds minder door mensen, en steeds meer door machines uitgevoerd. De grote vraag hierbij is wie controleert het systeem? Dit is ook de vraag die wordt gesteld in de tegenlicht uitzending die u hieronder kunt bekijken. Verder vindt u op deze pagina interessante informatie over het nationale en internationale Bank en Beurswezen.

Bank en Beurswezen

De handel op de financiële markten wordt niet langer gedomineerd door mensen, maar door computers die onderling razendsnel handelen op basis van geavanceerde wiskundige regels die de optimale handelsstrategie bepalen: de zogenaamde algoritmes. Het resultaat van deze digitale revolutie op Wall Street is een complex en gefragmenteerd financieel systeem dat niemand meer lijkt te begrijpen of te overzien. Een systeem waarop we allemaal zijn aangesloten: direct als u weleens uw geluk beproeft met wat aandelen Apple of indirect omdat uw pensioenfonds via deze markten belegt. De enigen die het samenspel van mens, computer en markt nog enigszins doorgronden, zijn de architecten van dit systeem: de bouwers van de algoritmen. Zie hier de uitzending van tegenlicht over dit onderwerp.
Naar aanleiding van deze uitzending zijn op 4 november 2013 Kamervragen gesteld aan de Minister van Financiën Dijsselbloem. Lees hier het Kamerstuk

Het financiële systeem

In de uitzending van tegenlicht van 26 januari 2014 wordt ingegaan op ons financiële systeem. Een erg interessante uitzending met name door de inkijk in de werking van het systeem, de historische analyse en observaties en de verwachting voor de nabije toekomst als het gaat om de rentederivaten die massaal aan MKB, semi-overheden en overheden zijn verkocht. Hierbij hebben banken stelselmatig nagelaten om deze bedrijven en overheidsinstellingen voldoende te informeren over de financiële risico’s van deze producten. Nu de problemen met deze derivaten zich opstapelen nemen banken rigoureuze maatregelen. Zie deze uitzending van Zembla van 18 februari 2015 waarin met name gekeken wordt hoe de Rabobank met gedupeerden handelt.

2008 Financiële crisis

Op 6 november 2014 publiceerde onderzoeksjournalist Matt Taibbi een rapport waarin hij, zoals hij dat zelf zegt, een van de grootste zaken van ‘witte boorden criminaliteit’ blootlegt. Zie hier een interview met hem en een voormalig werknemer van JP Morgan.

Meer over het Amerikaanse banksysteem hier

Griekenland

Griekenland: de schulden van Griekenland zijn enorm en inmiddels staat Griekenland dan ook onder curatele van een trojka bestaande uit de Europese Unie, het IMF en de Europese Centrale Bank. Bekijk de aflevering van Tegenlicht over de rol van Goldman Sachs in dit schuldendebacle.

Eerder gepubliceerde artikelen in de categorie Bank en Beurswezen.

Patronen van bedrog

Onder deze titel sprak Willem Middelkoop op 10 november 2014 zijn lezing uit, te gast bij de TU Delft. Zeer interessant om zijn ervaringen en analyses te bekijken.

Erik de Vlieger en Willem Middelkoop. “We worden bedrogen met dit systeem”

London City

In deze uitzending van VPRO boeken gaat Journalist Joris Luyendijk in op de wereld van de bankiers in de Londonse City. Bekijk ook de  tegenlicht uitzending van 2 maart over dit onderwerp.