Op vrijdag 14 oktober jl. is de Amerikaanse senator van Rhode Island, Claiborne Pell, benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd hem uitgereikt door de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten, A.Jacobovits de Szeged.

Claiborne Pell kreeg de hoge onderscheiding wegens ‘zijn toewijding aan de bescherming van het milieu, leiderschap in de bevordering van vreedzaam gebruik van de oceanen en zijn sleutelrol in het ontwikkelen van wetgeving om mensenrechten te beschermen’. Pell heeft in het verleden het Nederlandse standpunt gesteund inzake handel in chemische wapens en het verbod op het plaatsen van kernwapens op de oceaanbodem.

Pell is niet alleen op milieugebied actief, maar hij speelt ook in de Amerikaanse politiek een belangrijke rol. Hij is voorzitter van de Foreign Relations Committee van de Senaat en lid van de prestigieuze Council on Foreign Relations.
Deze Raad is een politieke elite in de Verenigde Staten die belangrijke invloed uitoefent op het buitenlandse beleid van het land. Volgens onderzoekers is de Raad zelfs machtiger dan het State Department, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De ongeveer 2000 leden vormen de creme de la creme van de Amerikaanse politieke pyramide.

Begin jaren tachtig was Pell lid van de Club van Rome, toen hij reeds grote invloed had op de Amerikaanse milieubeweging. In 1992 was Pell aanwezig op de geheime Bilderberg conferentie in Evian in Frankrijk, waar meer dan honderd prominenten uit de nationale en internationale politiek en het internationale bedrijfsleven bij elkaar waren om informeel het wereldgebeuren te bespreken. Volgens sommigen dienen de geheime Bilderberg conferenties andere, duistere doeleinden. Als je niets te verbergen hebt, waarom moet het dan in het geheim?

Het Amerikaanse blad US News and World Report meldde vorig jaar dat Pell grote belangstelling heeft voor spiritisme en andere occulte verschijnselen. Volgens het genoemde blad is zijn bibliotheek op zijn werkkamer op Capitol Hill gevuld met boeken over occultisme.
Maar het blijft niet alleen bij belangstelling voor dit soort zaken. Pell bezoekt regelmatig een spiritistische medium en de reeds lang overleden Krishnamurti, die in Amerika een geestelijke omwenteling zou moeten veroorzaken, behoorde tot zijn vriendenkring. Interessant is ook dat Pell onthulde dat de voormalige president George Bush lid is van het sinistere genootschap ‘Skull and Bones’ dat aan de Yale universiteit elk jaar vijftien nieuwe leden rekruteert en inwijdt.
De Amerikaanse pers heeft reeds enkele malen aandacht besteed aan dit bizarre clubje occultisten dat zich genesteld heeft binnen de top van de Amerikaanse politiek.

Pell is overigens ook, samen met 130 andere Amerikaanse prominenten, ondertekenaar van de zg. ‘Declaration of Interdependence’, een soort mondiale onafhankelijkheidsverklaring waar de souvereiniteit van de staat aanmerkelijk gekortwiekt wordt.