Afgelopen jaar heeft Black Lives Matter Global Network Foundation 90 miljoen dollar aan donaties gekregen. Dit werd recent duidelijk toen de groep haar financiën voor de eerste keer openbaar maakte. Lokale afdelingen geven aan nog geen stuk van de donatietaart te hebben gekregen.

De nonprofit organisatie heeft haar financiën exclusief aan The Associated Press bekendgemaakt. Lokale BLM afdelingen krijgen geen geld. Voor zover bekent heeft alleen de BLM groep in Denver een meerjaren  contract getekend met de nationale vereniging.

Leiders van de beweging zeggen dat ze een infrastructuur aan het bouwen zijn om de donaties bij te kunnen houden en dat ze de stichting willen gebruiken voor meer dan alleen protesten. Zeker nadat er doden zijn gevallen tijdens deze protesten.

“We willen de Zwarte vreugde en bevrijding stimuleren, geen Zwarte dood. We willen Zwarte gemeenschappen zien die bloeien, niet slechts overleven”. Aldus de stichting op de website van AP.

Het is de eerste keer in BLM’s bijna achtjarig bestaan dat de leiders een boekje hebben opengedaan wat betreft de financiën.

De dood van George Floyd in mei 2020 door het politie optreden in Minneapolis veroorzaakte een sterke stijging van de inkomsten. Tegelijkertijd leidde zijn dood tot een door de media aangewakkerd wereldwijd protest. De plotselinge bekendeheid leidde tot grote spanning tussen een aantal organisatoren van de beweging en de nationale leiders. Een aantal leden beklaagden zich publiekelijk over het ontbreken van de financiële transparantie en verantwoording.

De beweging zegt dat ze 21,7 miljoen dollar heeft doorgestuurd naar zowel officiële en onofficiële BLM afdelingen, als naar 30 Zwarte lokale groepen. De eindbalans in 2020 bedroeg meer dan 60 miljoen. 1/3 van het kapitaal werd uitgegeven aan toelages en andere giften aan goede doelen.

Bron: https://christianaction.org