AMSTERDAM-LIENDEN, Het KNP:
De Joodse gemeenschap van Northbrook, een buitenwijk van de Amerikaanse stad Chicago, heeft voor de bouw van een nieuwe synagoge steun uit onverwachte hoek gekregen.
De gemeenschap die uit ongeveer tweehonderd orthodoxe joden bestaat, was al geruime tijd op zoek naar ruimte om haar erediensten te houden. Toen alle pogingen strandden, benader­den enkele vertegenwoordigers van de Joodse gemeente de leider van de Bosnische moslim-immigranten in dezelfde woon­wijk, de imam Senad Agic. Deze zegde direct zijn steun toe. Dit meldde de ‘Chicago Tribune’ op 1 december van vorig jaar.

Kort daarna liet imam Agic in het joodse blad ‘Jewish United Fund News’ weten dat het nieuws van zijn toezegging “zo veel mogelijk ver­spreid moet worden en dat ik graag bezwaren of reacties ontvang. Volgens de Islamiti­sche leer is dit soort hulp niet alleen toegestaan, maar zelfs ook wense­lijk”. Agic vertelt verder in de ‘Chicago Tribune’: “Ik heb altijd in een omgeving geleefd waar moslims, samen met joden en christenen al honderden jaren lang met elkaar in vrede leven. Ik ben daar aan gewend, er is geen enkel vooroor­deel”.

De joodse gemeenschap die de moskee inmiddels twee keer ge­bruikt heeft voor de Sukkot (het Loofhuttenfeest), mag van de Bosnische imam de ruimte nu voor alle bijeenkomsten gebruiken totdat zij een permanente locatie heeft voor de eigen eredien­sten.

Ook de Rabbi van de synagoge, Dan Sherill, ziet het heel ruim en meldde in de ‘Chicago Tribune’ dat Aiedereen een visie op God heeft en dat het enige verschil dat bestaat is, de manier waarop dat geloof beleeft wordt in een bepaalde religie. Maar we zijn allemaal op hetzelfde pad en God beschermt en bewaart ons allen.