Satelliet-tv versterkt ondergrondse kerk
Iran – Tot ongeveer het jaar 2000 bekeerden moslims in Iran zich bijna alleen tot het christendom als ze een wonder hadden meegemaakt, of als ze Jezus Christus in een droom of visioen ontmoet hadden. Dat komt nog steeds voor, maar nu komen de meeste bekeerlingen tot geloof door satelliet-tv, zegt Stefan de Groot, Open Doors’ veldwerker voor het Midden-Oosten. “Niemand kan controleren waar Iraniërs naar kijken, maar bij de zenders komen veel reacties en vragen binnen van moslims. Ook horen de programmamakers verhalen over mensen die zich bekeren tot het christendom.” Open Doors speelt steeds meer op deze trend in door tv-programma’s te maken. “Toch blijven we óók doorgaan met het ‘ouderwetse handwerk’”, zegt De Groot. “Ik verwacht dat onze distributie in Iran de komende jaren met 10 tot 15 procent gaat stijgen.” (Open Doors)

Christen veroordeeld tot 3 jaar werkkamp
Turkmenistan – Turkmenistan heeft op 14 mei Vjatsjeslav Kalataevsky veroordeeld tot drie jaar werkkamp. De officiële reden voor deze straf is het illegaal oversteken van de grens in 2001. Eerder was hij het land uitgezet wegens het organiseren van “een gebedshuis en ontmoetingen van christelijke baptisten”. “Ik werd zonder geld en zonder papieren in Kazachstan gedumpt”, verklaarde Kalataevsky tijdens zijn proces. “De autoriteiten zeiden dat ik het land binnen 24 uur weer moest verlaten. Waar kon ik anders heen dan terug naar mijn familie in Turkmenistan?” Kalataevsky werd in maart dit jaar opgepakt in Turkmenistan. Volgens Kalataevsky’s advocaat en familie verliep de rechtszaak niet zuiver. Zo probeerde de aanklager allerlei feiten boven tafel te halen over de christelijke samenkomsten (terwijl hij terecht stond voor het illegaal oversteken van de grens!). (Forum 18)

Azerbeidzjaanse voorganger gearresteerd
Azerbeidzjaan – Ds. Zaoer Balaev van de baptistengemeente in Aliabad, in het noordwesten van Azerbeidzjaan, staat drie jaar hechtenis te wachten. Dat heeft de politie mondeling meegedeeld aan leden van zijn gemeente. Zaoer Balaev wordt beschuldigd van “verzet tegen overheidsdienaren”. Hierop staat maximum drie jaar. Volgens de autoriteiten heeft hij een hond op de politie afgestuurd, toen die op 20 mei een inval deed tijdens een kerkdienst. De diaken van de kerk, Ramiz Osmanov, verklaarde tegenover het Noorse persbureau Forum 18 dat de beschuldiging gebaseerd is op “vals getuigenis”. “Ik was erbij, heb alles gezien.” (Forum 18)