Tv-serie wordt Turkse priester noodlottig

Turkije – Zondagmorgen 16 december na de ochtendmis is priester Adriano Franchine (65) neergestoken door een 19-jarige man, die belangstelling toonde voor het katholieke geloof. De priester is in het ziekenhuis voor een lichte verwonding in de buikstreek behandeld. De dader, Ramazan Bay, vluchtte weg, maar werd een uur later door de politie van Izmir opgepakt. Volgens het dagblad Hurriyet heeft de dader toegegeven dat hij beïnvloed was door een recente aflevering van de populaire tv-dramaserie Kurtlar Vadisi (Wolvenvallei). In deze serie worden christelijke zendelingen afgeschilderd als politieke infiltranten, die arme mensen omkopen om christen te worden. De aanslag past binnen een toenemend klimaat van geweld tegen de Turkse christenen. (Compass Direct)

Mexicaanse christen in gevangenis voor weigering overeenkomst

Mexico – Jose Parez Giron werd op 3 november gevangengezet, omdat hij weigerde een overeenkomst te tekenen met de lokale leiders van Chiapas, Mexico. Hij wilde niet meedoen aan een, volgens hem, heidens feest van ‘Onze Vrouwe van Guadeloupe’ op 12 december. Na een paar dagen kwam de man weer vrij. Jose’s ervaringen staan niet op zich; veel christenen in Chiapas worden soms voor een paar dagen in de cel gezet vanwege hun christelijke geloof en omdat zij niet mee willen doen aan heidense rituelen. (Open Doors)

Kerk in Bandung vernield

Indonesië – Een groep van zo’n 250 radicale moslims heeft op 18 november een huiskerk in zuid-Bandung grondig vernield. De Pasundankerk stond twee jaar leeg, maar zou eind november opnieuw in gebruik genomen worden. Op 2 december hebben vijftig moslimextremisten van dezelfde groepering opnieuw een aanval op deze kerk proberen te plegen. Deze keer wist de politie de aanval te voorkomen. Enkele uren voor de beraamde aanval kwamen twee vrachtwagens vol politieagenten naar de kerk om het gebouw te beschermen.
Hoewel de Pasundankerk al meer dan vijftig jaar bestaat, heeft de gemeente nog steeds geen officiële toestemming om het huis te gebruiken voor hun diensten. Al bijna 25 jaar proberen ze een vergunning te krijgen, maar die wordt hen ontzegd, omdat lokale (islamitische) leiders het niet nodig vinden. In 2007 zijn in West-Java al meer dan 25 christelijke bedehuizen gesloten, aangevallen of vernield door fundamentalistische groeperingen. De daders lopen nog vrij rond. (Open Doors)

Veiligheidspolitie sluit christelijke boekhandel in Peking

China – Ambtenaren van de veiligheidspolitie hebben begin december de eigenaar van een christelijke boekhandel gearresteerd. Shi Weihan (37) is lid van een ongeregistreerde gemeente in Peking. Zijn winkel en zijn woning liggen in de buurt van het Olympisch Dorp. Bij de arrestatie werd alle christelijke lectuur in beslag genomen, alsmede persoonlijke boeken die Shi thuis bewaarde. Volgens Shi verkocht hij alleen maar boeken waarvoor hij een vergunning had. Vroeger had hij nooit problemen met de overheid, zei hij. De autoriteiten weigeren mee te delen waarom Shi gearresteerd is. Ze willen ook niet zeggen waar hij wordt vastgehouden. Shi’s vrouw en verschillende personeelsleden zijn ook enige tijd vastgehouden, maar werden later weer vrijgelaten. Eén medewerkerster, Tian Hongxia, zit ook nog steeds vast. Zij werd in haar eigen huis gearresteerd. Hierbij werd haar vader ernstig mishandeld, terwijl haar zoontje van drie er bij stond. (Compass Direct)

Geheim rapport verklaart hard optreden tegen Chinese huiskerken

China – Onlangs is een intern document van de Chinese Communistische Partij uitgelekt dat bevestigt wat christelijke organisaties die in China werken al langer vermoedden. Sinds midden juni is er een campagne aan de gang tegen de niet-geregistreerde huiskerken. Het document dat op 24 juli 2007 gedateerd staat, is in handen gevallen van de mensenrechtenorganisatie Christian Aid Association (CAA) uit het Amerikaanse Texas. In dit document roepen centrale overheidsmensen op om ‘infiltratie door vijandige buitenlandse krachten onder het mom van christendom te bestrijden en om de stabiliteit van de samenleving in het religieuze veld te waarborgen.” De plaatselijke overheden krijgen de opdracht om “informatie in te winnen over de inhoud van preken, de persoonlijke geschiedenis van (huiskerk)evangelisten, de bronnen van hun fondsen, het stelsel van hun activiteiten, belangrijke leden en de gewone mensen die deelnemen.” (Compass Direct)

Moordenaars van christenmeisjes Indonesië berecht

Indonesië – Een rechtbank in Jakarta heeft zes moslimextremisten tot lange celstraffen veroordeeld voor terreurdaden tegen christenen op Sulawesi. De zwaarste straf, negentien jaar, kregen twee mannen voor de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes in 2005 en de moord op de priester Irianto Kongkoli in 2006 in Midden-Sulawesi. Ook hebben ze twee middelbare scholieren neergeschoten en pleegden ze een bomaanslag op een nieuwjaarsmarkt eind 2005, waarbij acht mensen de dood vonden. Vier andere verdachten kregen straffen variërend van tien tot achttien jaar. In maart jongstleden is de man die de moord op de meisjes gepland heeft veroordeeld tot 20 jaar. Ter vergelijking: in september 2006 kregen drie katholieken de kogel, terwijl hun aandeel in het geweld tijdens de onlusten van Poso op Midden-Sulawesi veel minder duidelijk was. Hun veroordeling riep wereldwijd veel protesten op. (Compass Direct)

Oezbeekse bijbelleraar krijgt twee jaar correctieve arbeid

Oezbekistan – De Oezbeekse baptist Nikolai Zoelfikarov is op 29 november veroordeeld tot twee jaar correctieve arbeid wegens “onderricht in religieuze doctrines zonder speciale religieuze opleiding en zonder vergunning van een centraal bestuursorgaan of religieuze organisatie, en voor privé onderricht in religie”. Zoelfikarov, die leiding gaf aan de vijf leden tellende ongeregistreerde baptistenkerk in Chalkabad, is veroordeeld tot betaling aan de staat van 20 procent van zijn loon over de komende twee jaar. Het staat nog niet vast of Zoelfikarov in beroep gaat tegen zijn vonnis.
Op de vraag of het illegaal is om te geloven in Oezbekistan, antwoordde de rechter Forum 18 dat de wet van Oezbekistan mensen verbiedt om zonder wettige registratie voor een eredienst samen te komen. (Forum 18)

Kerk in puin, kerklid vermoord, voorgangers geslagen

India – Een troep van zo’n 150 extremisten heeft op 19 november een kerk in het dorp Mandwa in de Indiase deelstaat Chhattisgarh, met de grond gelijk gemaakt. Voorganger Suduru Kashyap en zijn naaste medewerkers werden geslagen en de 21-jarige Aayatu Kashyap werd meegenomen. Later werd hij met verschillende messteken in zijn lichaam, dood aangetroffen langs een weg buiten het dorp. De namen van de daders en het kenteken van de auto waarmee zij werden aangevoerd zijn doorgegeven aan de politie, maar die had vijftien uur nodig om de aangifte te noteren. De christenen die aangifte deden werden 24 uur in het politiebureau vastgehouden, “om hen te beschermen tegen verder geweld”. Ook wil de politie de dood van Aayatu niet als moord registreren en ze zet zijn vader onder druk om geen aanklacht van moord in te dienen. (Open Doors)