President stuurt godsdienstwet Kazachstan terug
Kazachstan – President Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan heeft het voorstel voor een wet die de godsdienstvrijheid ernstig inperkt nog niet goedgekeurd. De president wil dat een speciale raad het wetsvoorstel toetst aan de grondwet. De beslissing van Nazarbaev betekent een sprankje hoop voor de christenen in Kazachstan. Maar ondertussen gaat de regering gewoon door met acties tegen de vrijheid van godsdienst.

Zo werd Aleksandr Kerker, een baptistenvoorganger, ontslagen. een eredienst leidde zonder toestemming van de regering. De voorganger zei dat zijn werkgever niets te verwijten viel. Nadat ambtenaren bij de werkgever op de stoep stonden om het loon van Kerker te innen vanwege een openstaande boete die Kerker was opgelegd voor het leiden van een ongeregistreerde kerkdienst, werd hij bang en ontsloeg hij Kerker.
De predikant heeft nu geen enkele bron van inkomsten meer om zichzelf, zijn vrouw en tien kinderen te onderhouden. Deurwaarders hebben aangekondigd dat ze hem binnenkort thuis komen opzoeken, om ook een koe, zijn koelkast en gasfornuis in beslag te nemen.

Kinderen christenen Oezbekistan doelwit van politie
Oezbekistan – De politie in Oezbekistan is opnieuw een actie begonnen tegen gelovigen. Dit keer zijn kinderen in het zuidoosten van het land het mikpunt. In staatskranten is de aanval geopend op scholen en ouders die hun kinderen toestaan ‘religieuze sekten’ te bezoeken. Ook zijn er al kinderen van gelovigen bedreigd.

De Oezbeekse president Karimov regeert zijn land met ijzeren vuist. Hij is erg bang voor terreur- en protestgroepen en pakt daarom ook christenen, moslims en jehova’s getuigen aan die niets kwaads in de zin hebben.
Eind november werd een artikel gepubliceerd waarin staat dat meerdere docenten en scholieren ‘ten prooi zijn gevallen’ aan buitenlandse godsdienstige ideeën. Sindsdien heeft de politie veel christenen (maar ook moslims) en hun kinderen gedwongen verklaringen af te leggen. In die verklaringen moeten ze onder meer vertellen hoe lang ze de bijeenkomsten van de ‘sekte’ al bezoeken, waar en wanneer de samenkomsten worden gehouden, welke boeken er gebruikt worden en of ze nog meer gelovigen kennen.

De moeder van een van de kinderen moest een verklaring ondertekenen, waarin ze beloofde haar kinderen niet meer naar christelijke samenkomsten te sturen. Ze weigerde en kreeg de waarschuwing dat ze uit de ouderlijke macht zou kunnen worden ontzet.