China pakt zeshonderd christenen op

China – De Chinese politie en veiligheidsdienst hebben 22 mei op zestig verschillende plaatsen in de stad Changchun (vlak bij de grens met Noord-Korea) een inval gedaan. Nog eens veertig kerken in de omgeving werden de daaropvolgende dagen binnengevallen. Meer dan zeshonderd christenen zijn opgepakt. De meeste van hen werden na één of twee dagen weer vrijgelaten. Ongeveer honderd invloedrijke christenen zitten nog wel vast. Het gaat om huiskerkleiders, universiteitsstudenten, professoren en andere academici. Volgens de China Aid Association (CAA), die zich inzet voor christenen in China, was de actie in de miljoenenstad bedoeld om de invloed van niet-geregistreerde kerken op de intellectuelen in de stad in te perken. Volgens CAA gaat China onverminderd door met massale arrestaties van christenen die bij huiskerken zijn aangesloten. Op 3 juni hield de Chinese politie 34 huiskerk-christenen aan bij de Chinees-Pakistaanse grens. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar voor alle zekerheid zijn zij ondergedoken.

Op 24 juni werd een inval gedaan in het huis van pastor Chen Dongming, die op dat moment een kadertraining gaf aan kerkleiders. Zo’n honderd voorgangers werden opgepakt. Negen van hen, onder wie Chen Dongming, zitten nog vast. De anderen werden na tien uur intensief verhoor weer vrijgelaten. (World Evangelical Alliance/CAA)

Kazachstan maakt eind aan godsdienstvrijheid

Kazachstan – Lange tijd gold Kazachstan als het enige land in Centraal-Azië met godsdienstvrijheid. Daar is nu een einde aan gekomen. Kazachstan verbiedt alle ongeregistreerde godsdienstige activiteiten, en zendingsactiviteiten worden aan strenge beperkingen onderworpen. De wet die dat regelt is 13 en 14 juli afgekondigd in de Kazachse en Russischtalige pers. Evangelisten moeten een vergunning hebben en hun lectuur moet vooraf door de staat zijn goedgekeurd. De nieuwe wet wordt zwaar bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties in binnen- en buitenland. De OVSE bereidt een gedetailleerde kritiek voor op deze wet, aldus een medewerker die anoniem wil blijven.

Oezbekistan blijft jagen op ‘legale’ bijbel

Oezbekistan – De Centraal-Aziatische republiek Oezbekistan blijft jagen op bijbels en andere religieuze lectuur. De afgelopen maanden zijn bij verschillende invallen godsdienstige boeken van christenen en andere niet-moslims in beslag genomen. Volgens Begzot Kadyrov, een hoge ambtenaar van de Commissie voor Godsdienstzaken, mogen christenen “best wat importeren als ze het ons eerst laten analyseren. Jammer genoeg kiezen sommigen er toch voor om boeken te smokkelen en illegaal te verspreiden. Het resultaat is dat de lectuur in beslag genomen wordt. Gaat het echter om bijbels, dan sturen we die terug, want bijbels zijn legaal in Oezbekistan.” In de praktijk gaat dat echter niet zo gemakkelijk. Het kostte een groep van zeven baptisten die bij een controle tegen de lamp liep, drie maanden om hun vijftien in beslag genomen bijbels terug te krijgen. De andere christelijke boeken die ze bij zich hadden, zijn nog in handen van de autoriteiten.

Geen geregistreerde, protestantse kerken meer in Karakalpakstan

Oezbekistan – De Volle Evangelie Kerk Emmanuël in de Oezbeekse deelstaat Karakalpakstan is haar registratie definitief kwijt. Begin juni besliste de rechtbank in een beroepszaak in het nadeel van de protestantse christenen. De autoriteiten ontnamen de gemeente haar registratie omdat het geloof ook buiten de kerk werd uitgeoefend. De Volle Evangelie Kerk Emmanuël was de laatste kerk in deze deelstaat die nog een registratie bezat.
Zondag 12 juni is de politie de kerkdienst van de Bethany-baptistengemeente in Tasjkent binnengevallen. Zes christenen, onder wie voorganger Nikolai Sjevtsjenko, werden meegenomen voor verhoor. Zij moeten op 28 juli terechtstaan voor het leiden van een ongeregistreerde, religieuze organisatie. Nikolai Sjevtsjenko en een andere leider, Chripoenov, kunnen een gevangenisstraf krijgen, omdat zij al eens eerder zijn veroordeeld voor deze ‘misdaad’. Sjevtsjenko ligt al tien jaar overhoop met de autoriteiten, die zijn snel groeiende gemeente niet willen registreren.