Christelijk echtpaar gearresteerd
Nepal – Babu en Sabitri Varghese, een christelijk echtpaar dat in Nepal een weeshuis leidt, zijn op 27 april gearresteerd op beschuldiging dat zij hindoes hebben bekeerd tot het christelijke geloof. Een rancuneuze oud-werknemer had een foto gestolen waarop een volwassene gedoopt wordt, en er tegen de politie bij gezegd dat het echtpaar kinderen van hindoes doopt. De plaatselijke krant eiste een bedrag van omgerekend tweeduizend euro van het echtpaar. Toen ze daar niet op ingingen heeft de krant de foto gepubliceerd, met de eis dat ze voor minstens zes jaar achter de tralies moeten zitten. Babu (36) en Sabitri (32) zitten in verschillende politiegevangenissen. Het personeel van het weeshuis zorgt nu voor de kinderen Blesson en Benson. (Compass Direct)

Evangelisten gearresteerd in India
India – Twee mannen en een vrouw zijn op 4 mei jl. gearresteerd omdat zij traktaten uitdeelden, die waren gedrukt door het Indiase Bijbelgenootschap. Vóór hun arrestatie werden zij lastig gevallen door een groep fundamentalistische hindoes, die zeiden dat de traktaten opriepen tot het slachten van koeien en stieren. (Dit is voor hindoes verboden.) Volgens Open Doors is het zeer onwaarschijnlijk dat het Indiase Bijbelgenootschap traktaten uitgeeft waarin wordt opgeroepen tot het slachten van dieren. Het christelijk geloof kent helemaal geen praktijk van rituele slachting. De drie christenen, Thangkhuma (33), Lalbhang Pui (25) en Babywan Lalopuri (19) zitten voorlopig vast op grond van een wet die opruiing op grond van geloof, ras, geboorteplaats, taal en dergelijke verbiedt. Onder deze wet is vrijlating op borgtocht niet mogelijk. (Open Doors)

Christenen vermoord, anderen gemarteld
Pakistan – Begin april zijn twee christenen wreed vermoord. Ds. Babar Samsoun werd samen met een mede-evangelist Daniël Emmanuel ontvoerd. Twee dagen later, 7 april, werden hun met kogels doorzeefde lijken langs de weg buiten Peshawar gevonden. Hoewel de lichamen afschuwelijk verminkt waren, vond de politie het toch nodig om de mannen te laten identificeren door hun vrouw en jonge kinderen. Vooral voor de kinderen was dit een traumatische ervaring. Babar en Daniël evangeliseerden onder moslims. De politie zoekt de daders echter niet onder extremistische moslims, waar de streek in het grensgebied met Afghanistan vol mee zit, maar volgens Pakistaans gebruik, onder christelijke relaties van de twee slachtoffers. Verschillende christenen zijn al gearresteerd en worden momenteel onder zware druk gezet om te bekennen dat zij het gedaan hebben. (Compass Direct)

Hindoe-extremisten vallen kerk aan
India – Een menigte van zo’n 500 dorpelingen heeft op 1 mei een huiskerk in Mangalwarapete, in de deelstaat Kerala aangevallen. Tijdens de eredienst waren er 60 kerkgangers aanwezig. Een aantal aanwezige vrouwen werd aangerand en bijbels en andere christelijke lectuur werden verbrand. Ze sloegen de voorganger Paulraj Raju net zolang tot hij hevig bloedde. Zijn vrouw en een oudste van de gemeente raakten ook ernstig gewond. Volgens ds. Charles Isaac van de Evangelical Free Church Urban Movement of India hebben de aanvallers zich bekend gemaakt als leden van de fundamentalistische hindoegroepering Bajrang Dal en van de nationalistische Bhartiya Janata-partij. Voorganger Raju was eerder al in januari geslagen door dorpsgenoten. Daarna is hij gearresteerd geweest op beschuldiging dat hij probeerde hindoes tot het christendom over te halen. (Compass Direct)