Pakistaanse predikanten ondergedoken
Pakistan – De Pakistaanse predikant Wilson Fazal (41) is op zondagmorgen 16 mei jl. ontvoerd terwijl hij onderweg was naar een kerk in Quetta. Twee dagen later werd hij naar Peshawar gebracht. Toen de auto gevolgd werd door een politieauto gooiden z’n ontvoerders hem uit de wagen. In de tussentijd was hij zwaar mishandeld. Hij werd met de dood bedreigd als hij zich niet tot de islam bekeerde. Al die tijd hadden z’n gemeenteleden continu voor hem gebeden. Zij konden hun ogen niet geloven toen ze hun predikant dinsdagmorgen in levenden lijve aanschouwden. De zwaar getraumatiseerde Fazal bevindt zich nu met zijn vrouw Nazreen en zes zoons op een onderduikadres. Zes andere pinkstervoorgangers uit Quetta zijn ook ondergedoken. Net als Fazal kregen zij een dreigbrief met een foto van Bin Laden waarin ze voor de keus gesteld werden: de (ex)moslims uit hun kerk zetten en hun ‘ongelovige praktijken’ staken, of de dood. (CLAAS)

Gaat de wet op de godslastering op de helling?
Pakistan – President Musharraf van Pakistan heeft op 15 mei jl. aangekondigd dat de “strenge islamitische wetten die in 1979 tijdens het militaire dictatorschap van wijlen generaal Zia-ul-Haq zijn aangenomen, opnieuw bestudeerd moeten worden, om misbruik te voorkomen.” Mensenrechtenvoorvechter Joseph Francis van CLAAS heeft in een persbericht “de beslissing van president Musharraf om grondwettelijke wijzigingen in de Hudood Verordeningen (islamitisch familierecht, red.) en de Wet op de Godslastering aan te brengen”, verwelkomd. “Deze wetgeving is buitensporig misbruikt om persoonlijke rekeningen te vereffenen. Veel onschuldigen zijn vermoord en velen hebben het land verlaten om hun leven te redden. Niemand in Pakistan zal het in z’n hoofd halen om de profeet Mohammed zelfs maar in gedachten te beledigen.” Op dit moment zitten minstens tien christenen in de gevangenis op beschuldiging dat zij Mohammed beledigd hebben. (Open Doors / CLAAS)

Christen in Pakistan doodgemarteld
Quetta – Begin mei jl. is in een koranschool in Quetta een christelijke student doodgemarteld. De 19-jarige Javed Anjum was bij de school op zoek naar water om te drinken, toen hij naar binnen werd gesleurd. De koranstudenten, onder leiding van imam Ghulam Rasool, dwongen hem met geweld om moslim te worden. Na vijf dagen werd Javed halfdood op een politiebureau afgeleverd, onder beschuldiging van diefstal. Korte tijd later is hij aan z’n verwondingen bezweken. Volgens de mensenrechtenorganisatie CLAAS zijn in Pakistan de laatste maanden meer christenen gefolterd om hen tot bekering tot de islam te dwingen. (CLAAS)

Christen in Pakistaans ziekenhuis omgebracht
Lahore – In een ziekenhuis in Lahore is de christen Samuel Masih overleden. Beschuldigd van godslastering is hij in augustus 2003 gearresteerd. Hij zou een moskee ontwijd hebben door de buitenmuur te bevuilen. Omdat hij in de gevangenis tbc had opgelopen is hij in mei jl. naar een ziekenhuis gebracht. Daar heeft een fanatieke politieagent hem met een moker op z’n hoofd geslagen. Masih raakte in coma en is een aantal dagen later aan z’n verwondingen overleden. Volgens de mensenrechtenorganisatie CLAAS meende de politieagent hiermee een plaatsje in het paradijs te verdienen. (CLAAS)