Door Michelle Vu
Christian Post Reporter
29‭ ‬april‭ ‬2007.

In een land beschreven als een geestelijk vacuüm omgeven door de waakzame ogen van een totalitair regime en onderdrukt door een pseudo-religie met als middelpunt de familie van de leider,‭ ‬vinden Noord-Koreanen wie er alles aan gelegen is het Evangelie levendig te houden,‭  ‬steeds nieuwe methoden om het Woord van God het land in te smokkelen.
Of het al geschiedt via het smokkelen van Bijbels of door terugkerende Noord-Koreanen die hun leven wagen door aan hun families te getuigen,‭ ‬of met ballonnen met traktaten,‭ ‬het Woord van God dringt het land binnen,‭ ‬waar een mens terechtgesteld kan worden,‭ ‬als hij er voor uitkomt Christen te zijn.

Binnenlands wordt het Woord van God verbreid door vermomde zendelingen en vrijwillig uit China teruggekeerde Noord-Koreaanse Christenen,‭ ‬volgens verklaringen van uitgeweken Noord-Koreanen‭  ‬tijdens een paneldebat‭  ‬over religieuze‭  ‬vervolging in Noord-Korea van Open Doors USA.

Een uitgeweken Noord-Koreaanse,‭ ‬mevrouw Eom Myong-Heui,‭ ‬zei,‭ ‬dat zij Christin geworden is door een Chinees-Koreaanse zendeling vermomd als zakenman,‭ ‬die nog steeds in Noord-Korea woont.
Eom‭ – ‬nu hulppredikante in een kerk in Zuid-Korea voor uitgeweken Noord-Koreanen‭ – ‬zei dat ze wanhopig op zoek was naar eten tijdens de periode van hongersnood in de Negentiger Jaren en was gaan samenwerken met de vermomde zendeling-zakenman om geld te verdienen.
De Koreaans-Chinese zendeling gaf haar onderwijs uit de Bijbel waar ze elkaar ontmoetten en na verloop van tijd werd Eom Christin.‭

Toch waren zij en de andere Noord-Koreaanse vluchteling‭  ‬op het panel het er over eens dat de beste manier om het Evangelie te verbreiden in een gesloten samenleving was het opleiden van Noord-Koreaanse vluchtelingen.
‭“‬De beste en doelmatigste manier is gebruik te maken van de Noord-Koreaanse vluchtelingen,‭” ‬verklaarde Eom die zei dat vluchtelingen hun familie in Noord-Korea kunnen opbellen en het Evangelie doorgeven.‭”

Eom lichtte toe dat zij uit China per mobiel met haar beide dochters spreekt die nog steeds in Noord-Korea wonen,‭ ‬zonder dat ze door het Noord-‭ ‬Koreaanse regering kunnen worden afgeluisterd.
‭“‬Wij kunnen die Noord-Koreanen met een sterk geloof een opleiding geven en hen in contact brengen met familie in Noord-Korea‭… ‬en via die gesprekken kan het Evangelie verbreid worden,‭” ‬zei ze.

‭“‬Philip Lee‭” ‬een uitgeweken Noord-Koreaan,‭ ‬die nu in Zuid-Korea verblijft,‭ ‬voegde eraan toe dat sommige Noord-Koreanen zelfs bereid zijn naar het noorden terug te keren om het Evangelie te verbreiden.‭ ‬Lee,‭ ‬wiens werkelijke naam om veiligheidsredenen onbekend moet blijven,‭ ‬zei dat een van de belangrijkste geestelijke missies van zijn kerk die uit uitgeweken Noord-Koreanen bestaat,‭  ‬bestaat uit het opleiden van sterke Christen-voorgangers is,‭ ‬die bereid zijn naar Noord-Korea te gaan om te getuigen.
Maar hij tekende aan dat zelfs gedwongen teruggekeerde vluchtelingen krachtige getuigen kunnen worden.

Lee herinnerde aan een gerepatrieerde Noord-Koreaanse Christen,‭ ‬Broeder Luke,‭ ‬dagelijks zijn gevangenbewaarders en agenten aanspoorde om in Jezus te geloven en Hem aan te nemen.‭ ‬Naar verluidt bleef Luke hen oproepen,‭ ‬zelfs tijdens martelingen en voor de rechtbank,‭ ‬volgens Lee.‭ ‬Voor hij een jaar later als martelaar stierf,‭ ‬had een bewaker Christus aangenomen.
Intussen hebben nog meer uitgeweken Noord-Koreanen nieuwe wegen gevonden om het Evangelie in het Noorden te verbreiden,‭ ‬terwijl ze zelf in Zuid-Korea blijven.

Lee Minbok,‭ ‬oprichter van de Vereniging van Noord-Koreaanse Christenen,‭ ‬is een jaar of drie geleden begonnen met het zenden van grote ballonnen vol met duizenden traktaten over de grens Noord-Korea in.‭ ‬Lee,‭ ‬voorheen een natuurwetenschapper in Noord-Korea wordt meestal geholpen door een groepje uitgeweken landgenoten of mensen die met Noord-Koreaanse vluchtelingen gewerkt hebben.‭ ‬Men zegt dat de ballonnen binnen‭ ‬20‭ ‬minuten tot een uur nadat zij in het Zuiden opgelaten zijn,‭ ‬in Noord-Korea neergekomen zijn.
‭“‬Ik ben trots dat Noord-Korea boos is,‭”‬zei Choi Yong-Hun grijnzend,‭ ‬een Zuid-Koreaanse vrijwilligerswerker,‭ ‬die bijna vier jaar in een Chinese gevangenis gezeten heeft omdat Hij Noord-Koreaanse vluchtelingen geholpen heeft,‭ ‬tot een journalist van de Christian Post.‭ “‬Zij vragen:‭ ‘‬Wie heeft ze gestuurd‭?’ ‬Wij zeggen dat God het gedaan heeft.‭ ‬Het is heel doelmatige manier om het Evangelie te sturen.‭”

Andere manieren van zending in Noord-Korea zijn:‭ ‬het binnensmokkelen van Bijbels,‭ ‬zoals Open Doors de laatste tien jaar doet,‭ ‬Christelijke radio-uitzendingen‭; ‬organisaties die aan de Chinees-Noord-Koreaanse grens met Noord-Koreaanse vluchtelingen samenwerken.
Het paneldebat in Washington maakte deel uit van de Week voor de Vrijheid in Noord-Korea,‭ ‬22-29‭ ‬april,‭ ‬gericht op bewustwording van het wrede Noord-Koreaanse regiem en aansporing tot krachtiger actie van de Amerikaanse regering en de Internationale gemeenschap om op Noord-Korea druk uit te oefenen om de mensenrechten te respecteren.

De week werd zaterdag hoofdzakelijk afgesloten met Internationale protesten bij Chinese ambassades over de hele wereld tegen de gewelddadige behandeling van Noord-Koreaanse vluchtelingen.