Veiligheidsofficier doodt drie christenen
Egypte – Christenen in Egypte krijgen vrijwel nooit vergunning om een kerk te bouwen of zelfs maar te restaureren. Toen in het dorpje Talhet el Amida, in de Nijlvallei, tijdens een storm de muur die om de kerk staat, gedeeltelijk omwaaide, begonnen de kerkleden spontaan de lemen muur te repareren. Dat was midden in de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 mei. Een moslim uit de buurt waarschuwde de politie, die snel ter plaatse was.

De priester van de kerk, aboena Michael, werd met vier medewerkers in een pick-upauto gestopt. De officier kroop achter het stuur. Volgens ooggetuigen reed hij als een gek naar het dorp waar het bureau is. Bij een kanaal raakte hij de macht over het stuur kwijt. Terwijl de auto het kanaal inreed, kon de bestuurder nog net uit de auto springen. Hierbij vonden de priester en twee kerkenraadsleden de dood en twee mensen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. De bisschop uit een naburig dorp die dit verhaal aan Open Doors vertelde, was ervan overtuigd dat de officier met opzet het kanaal ingereden was. “Dergelijke dingen komen gemiddeld één keer per maand voor in Egypte,” voegde hij eraan toe. (Open Doors)

Vervolging Oezbeekse christenen neemt toe
Oezbekistan – De vervolging van Oezbeekse christenen in het noordwesten van Oezbekistan lijkt nog steeds toe te nemen. De geheime politie is vooral actief in de deelstaat Karakalpakstan, in het noordwesten van Oezbekistan. In april probeerde ze onder dwang een protestantse boer publiekelijk zijn geloof te laten herroepen. Toen hij weigerde, dreigde de directeur van de staatsboerderij hem zijn land af te pakken. Andere boeren werd verteld dat ze de protestantse boer niet meer mogen groeten. In Nukus, de hoofdstad van Karakalpakstan, laat de geheime dienst bovendien veel protestanten naar haar bureau komen. Daar worden ze onder druk gezet om verklaringen te tekenen waarin ze toegeven lid te zijn van een religieuze sekte. De overheid gebruikt ook subtielere manieren. Zo dreigt Bachadyr Prembetov uit zijn flat te worden gezet door zijn huisbaas vanwege de wekelijkse bijeenkomsten bij hem thuis. “Volgens de politie hebben de mensen last van mij, maar mijn buren ontkennen dat”, aldus Prembetov. (Forum 18)

Godsdienstvervolging Turkmenistan gaat door
Asjchabad – Dit voorjaar kondigde de Turkmeense regering aan het makkelijker te maken voor religieuze organisaties om zich te registreren. Niet langer hoefden zij minstens vijfhonderd leden in één plaats te tellen. Christenen reageerden van begin af aan sceptisch op de nieuwe wet. Niemand weet wat de huidige criteria voor registratie precies zijn en hoe een aanvraag ingediend kan worden. Wel is bekend dat een religieuze organisatie alle leden met naam en toenaam moet vermelden. Christenen met een Turkmeense achtergrond willen dat niet, omdat zij bang zijn voor de gevolgen, zoals ontslag op het werk. De wetswijziging betekent tot nog toe in ieder geval niet dat christenen minder streng worden vervolgd. De verbannen mensenrechtengroep Turkmenistan Helsinki Initiatief meldde half mei dat de politie persoonlijke spullen van gemeenteleden van een kerk in de hoofdstad Asjchabad in beslag heeft genomen. Ze vergaderden ‘illegaal’ in een appartement. Volgens de Noorse persdienst Forum 18 is dit slechts één voorbeeld, maar vinden meer van dergelijke overvallen plaats op christenen en aanhangers van andere godsdiensten. (Forum 18 / Open Doors)

Godsdienstoorlog in Nigeria
Jos – In Nigeria lijkt een complete godsdienstoorlog uitgebroken. Nadat eind maart jl. moslims in Yelwa in de deelstaat Plateau 1.500 christenen hadden gedood en 173 kerken vernield, hebben christenen bloedig wraak genomen en zo’n 600 moslims gedood. Dit hebben de moslims van Kano weer gewroken door (volgens CAN) 600 christenen te doden en 30.000 christenen op de vlucht te jagen. Volgens een verklaring van de Christelijke Associatie van Nigeria (CAN) waar alle kerken bij zijn aangesloten, wordt het geweld voortdurend uitgelokt door fundamentalistische moslims, die van Nigeria een islamitische staat willen maken. Zij zouden hulp krijgen van moslims uit Niger en Tsjaad en gefinancierd worden door moslims uit Saoedi-Arabië. Waarnemers van Open Doors staan sceptisch tegenover de opgegeven aantallen van slachtoffers. Het is niet mogelijk deze getallen te verifiëren. (IRIN/CAN/OD)

Komt er een einde aan de antibekeringswetten?
India – Tot ieders verrassing heeft Sonia Gandhi’s Congrespartij half mei jl. de verkiezingen gewonnen. Hiermee lijkt plotseling een einde gekomen aan de nationalistisch hindoeïstische politiek van de hindoepartij BJP. In vijf deelstaten van India is sinds 2002 een antibekeringswet ingevoerd. De christenen waren bang dat deze wetgeving in alle deelstaten zou worden ingevoerd. “Daarvan is na deze overwinning geen sprake meer”, zei de voorzitter van de All India Christian Council, dr. Joseph D’Souza. Een week later deelde eerste minister Jayalalithaa van de deelstaat Tamil Nadu mee dat in haar staat de antibekeringswet is afgeschaft. Hindoe-nationalisten hebben haar daad zwaar veroordeeld, maar Indiase christenen hopen dat haar voorbeeld snel navolging zal vinden. (Compass Direct)

Iraanse politie arresteert compleet domineesgezin
Iran – Op 23 mei jl heeft de Iraanse politie van de stad Chalous aan de Kaspische Zee pinkstervoorganger KhosrooYusefi gearresteerd, samen met zijn vrouw Nasrin en zoon van achttien en dochter van vijftien.

Zij worden vastgehouden zonder dat er een aanklacht tegen hen bekend is. Met vier andere christenen uit die stad zou hij naar een onbekende gevangenis buiten Chalous zijn overgebracht. “De politie is erachter gekomen dat er in die stad mensen tot Christus komen, dat is alles,” zei een Iraanse christen tegenover Compass Direct. Yusefi heeft een aantal pinkstergemeenten onder zijn hoede in Noord-Iran. Naar verluidt zijn in de eerste week van mei tientallen leden van zijn gemeentes door de politie opgepakt, waarna zij bedreigd en geslagen zijn omdat zij hun christelijke geloof niet wilden afzweren. Na enkele dagen zijn zij weer vrijgelaten. “Ze hadden er zoveel opgepakt, dat de diensten niet door konden gaan”, zei iemand. De laatste tijd komen er steeds meer berichten uit Iran dat de politie hard optreedt tegen bekeerde moslims. (Compass Direct)

Evangelisch centrum in Israël belaagd
Beersheba – Een evangelisch centrum in Beersheba, in Israël, is eind mei doelwit geworden van een aanslag. Het centrum wordt beheerd door een Joodse CAMA-gemeente en biedt ruimte aan onder andere een evangelische boekhandel. Twee molotovcocktails werden door de ruiten van het centrum naar binnen gegooid. De rook zorgde ervoor dat het brandalarm afging. De brandweer was snel ter plekke. Volgens CAMA-voorganger Howard Bass is het „een wonder” dat de schade niet groter is. Ook in Arad wordt de CAMA-gemeente de laatste tijd geconfronteerd met bedreigingen, met name van Joods-orthodoxe zijde. De politie laat de vandalen hun gang gaan, aldus CAMA-Zending, wat een sfeer van intimidatie en onveiligheid creëert voor hun Messiasbelijdende volksgenoten. (CAMA).