De Leviev Group, een van de concurrenten van het diamantkartel De Beers, verliest terrein in Angola, maar ziet daarentegen een grote toekomst in Namibië. De onbekende Leviev Group was tot voor kort de grootste diamantexploitant in Angola.

De Angolese regering heeft inmiddels het vertrouwen in topman Leviev opgezegd omdat hij bepaalde zakelijke beloftes niet nakwam. Drie jaar geleden had de Angolese regering nog een joint venture met Leviev opgericht om alle Angolese diamanten op de wereldmarkt te brengen. Leviev was een geduchte concurrent van De Beers in Angola.


De Beers, dat een wereldmonopolie heeft op de exploitatie en verkoop van diamanten, ziet echter geen bedreiging in de activiteiten van de Leviev Group in buurland Namibië. De Beers, dat geleid wordt door de superrijke Oppenheimer familie, heeft een joint venture met de Namibische regering.

Lev Leviev, de Israëlische filantroop en zakenman, exporteert nog wel veel Angolese diamanten, maar heeft zijn monopolie over de export grotendeels verloren. De snel veranderende markt voor de diamant in zuidelijk Afrika heeft tot aanzienlijke verschuivingen gezorgd.
Angola wil zijn imago verbeteren als het gaat om de export van diamanten. Zo zijn er onlangs betere certificatie methoden ingesteld. Mede door druk van De Beers heeft Angola zijn beleid tegenover de Leviev Group moeten aanpassen.

Veel aandacht was er de afgelopen jaren voor bloeddiamanten. Diamanten die in westerse landen werden verkocht en waar van de opbrengst wapens werden gekocht. Burgeroorlogen in voornamelijk Afrika werden hiermee draaiende gehouden. De rebellenbeweging UNITA verdiende grof geld aan de verkoop van Angolese diamanten.

Maar de Leviev Group heeft zijn vleugels uitgeslagen in het buurland. Topman Leviev heeft goede contacten met de Namibische president Sam Nujoma, die enige bedenkingen begint te krijgen tegen de praktijken van De Beers in zijn land.
Over de voorwaarden van de bestaande contracten met De Beers wil de Namibische regering opnieuw met het diamantkartel onderhandelen.
Door deze nauwe contacten heeft Leviev toestemming gekregen een diamantslijperij aan de kust op te starten, vlakbij een haven. Ook heeft de Leviev Group de Namibian Minerals Corporation (Namco), een kleiner diamantbedrijf, van het faillissement gered. Namibië is de op vier na grootste diamantproducent ter wereld.

Volgens de Financial Times heeft Lev Leviev nauwe zakelijke contacten met Rusland en Israël. Hij staat op goede voet met president Wladimir Poetin en met premier Ariel Sharon.
Leviev zou door deze contacten wel eens de belangrijkste verkoper van Russische diamanten kunnen worden.
Rusland en de voormalige Sovjetunie hadden al langer problemen met De Beers, die de diamanten verkocht via de Diamond Trading Company, de marketing afdeling van De Beers. De Beers ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan.

Leviev heeft veel invloed binnen de Russische regering en binnen het Russische bedrijfsleven, met name door zijn invloed via de Federation of Jewish Communities en als president van de Russisch-Israëlische Kamer van Koophandel. Hij wordt beschermd door de Israëlische autoriteiten.
Ook is hij ere-consul voor Kazachstan in Israël. In Kazachstan kreeg Leviev het voor elkaar dat de eerste joodse school geopend kon worden.
In Rusland runt hij een systeem van joodse scholen en universiteiten, crèches en kinderkampen. Leviev is actief in veel landen.
In Bulgarije bijvoorbeeld is hij bezig met investeringen in de infrastructuur, zoals de aanleg van een snelweg tussen de hoofdstad Sofia en het Macedonische Nis. Ook in de Bulgaarse telecommunicatie infrastructuur heeft hij geld geïnvesteerd.

Leviev, geboren in 1956 in Rusland, emigreerde op 15-jarige leeftijd naar Israël waar hij werk vond in een diamantslijperij. Nadat hij gediend had in het Israëlische leger, concentreerde hij zijn activiteiten op de exploitatie en verkoop van diamanten. In 1986 en wederom in 1994 werd hij door de Israëlische regering uitgeroepen tot Diamantexporteur van het Jaar.

Leviev heeft inmiddels Africa-Israel Investments Ltd., een van Israëls grootste onroerend goed bedrijven overgenomen.
AII Ltd. houdt zich bezig met de exploitatie van hotels, supermarkten, wegrestaurants, benzine tankstations, maar ook met de verbetering van transportfaciliteiten, informatietechnologie en de productie van metalen, chemicaliën en olie. Daarnaast runt hij samen met zijn broer LLD Diamonds Ltd., een bedrijf dat diamanten bewerkt.

De Leviev Group heeft overigens ook diamantslijperijen in Rusland, India, China, Zuid-Afrika, Oekraïne en Armenië. Binnenkort hoopt Leviev mijnconcessies te krijgen in Botswana en Canada.