De gemeente Amsterdam heeft ‘vanwege corona’ als eerste stad in Nederland speciale sensoren ingezet om de drukte van mensen op bepaalde plekken te meten.Sensoren hangen sinds eind april bij vijf ingangen van het Vondelpark en op de Albert Cuypmarkt. Op de Wallen en bij het centraal station hangen telcamera’s en op de Nieuwmarkt een 3d-sensor. Als het nodig is, grijpt Amsterdam in om mensen op 1,5 meter van elkaar te houden.Dit meldt de site www.ninefornews.nl.

Vrijdag is de gemeente begonnen met een proef met meetsensoren in Zuidoost. Dit apparaat meet hoeveel mensen er langs komen en laat de afstand tussen mensen zien. De sensoren hangen in winkelcentra Amsterdamse Poort en Ganzenpoort.

Amsterdam wil naar eigen zeggen inzicht krijgen in de drukte – de aantallen passanten per sensorlocatie en het totaal aantal aanwezige personen – en de afstand tussen mensen (social distancing).

De proef duurt in ieder geval tot het einde van het jaar. Het doel van eventuele vervolgacties is het bevorderen van ‘een veilige, bereikbare en comfortabele openbare ruimte’, zegt de gemeente.
Er zijn plannen om de gegevens op termijn te delen met de politie.

De sensoren leggen geen gegevens van personen vast, aldus de gemeente. Is dat de volgende stap? Gezichtsherkenning? Zodat mensen die in overtreding zijn gemakkelijk kunnen worden opgespoord? Moeten we blij zijn met deze ontwikkelingen?

Je kunt de sensoren overigens omzeilen door het wifi-signaal op je mobiele apparaat uit te zetten. Zodoende vangt de sensor niks op.

Overgenomen van: www.ninefornews.nl