Communistisch Noord-Korea is bezig een groot probleem te worden, een obstakel voor de veiligheid en verdediging van de vrije wereld. Hierover heeft Larry A. Niks rapport uitgebracht aan het Amerikaanse Congres in Washington D.C., U.S.A.
Noord-Korea bezit meerdere fabrieken en installaties, die te maken hebben met het maken van atoomwapens, zegt hij.

Er is een atoomreactor bij van vijf megawatt, gebouwd in de jaren 1980-1987. Er wordt 7 kilogram plutonium per jaar geproduceerd. In 1989 en 1994 werd de reactor een paar maanden gesloten voor het afvoeren van grondstoffen.
Twee grotere reactors zijn sinds 1984 in aanbouw. Zodra ze klaar zijn, kunnen ze 200 kilo plutonium afleveren voor het produceren van 30 atoombommen per jaar.
Dit wordt gedaan in een gebouw van ongeveer 18 meter lang, met meerdere verdiepinge. Daar werkt een installatie sinds 1993 voor de aanmaak van plutonium-239. Een tweede is in aanbouw. Dit is vastgesteld door Hans Blix (International Atomic Energy Agency) tijdens een bezoek ter plaatse.

De fabricageopdracht is afkomstig van de huidige president van Noord-Korea; de communistische geheime dienst is belast met het toezicht. Er werken 3000 geleerden, opgeleid in Rusland, Rood-China en Pakistan. Noord-Korea heeft zelf een uraniummijn in productie…

Ook zijn er ondergrondse bedrijven in Kumchangri, 25 mijl ten Noorden van de stad Yongbyon, waar de reactors zijn, en dat is 60 mijl vanaf de hoofdstad Pjongjang (aldus het “Defense Intelligence Agency” U.S.A.). Er zijn inmiddels nog tien andere installaties ontdekt, die ervan worden verdacht een rol te spelen in de fabricage (aldus de “Washington Post”).

Op 16 maart 1999 kregen Amerikaanse inspecteurs toestemming om de bedrijven in Kumchangri te bezoeken, in ruil voor 500.000 ton voedsel.
Toen ze gingen kijken, in 1999 en 2000, was alles verwijderd.
Rusland heeft een kleine reactor aan Noord-Korea gegeven in 1960. Er werken Russische en Duitse geleerden. Rood-China levert sinds 1999 belangrijke onderdelen en grondstoffen voor Noordkoreaanse geleide projectielen (met atoomkoppen) programma. Het gaat om “intercontinental ballistic missiles” met de namen “Nodong” en “Taepo Dong”.

De regering van  Noord-Korea had Washington voorgesteld, haar 1 miljard dollars per jaar te betalen voor een belofte, haar projectielen niet aan anderen landen te leveren! Washington weigerde, maar heeft haar bestaande economische sancties opgeheven in ruil voor een staken van de “tests” met de projectielen. De overeenkomst is in Berlijn ondertekend.

Er bestaan inmiddels aanwijzingen, dat Noord-Korea plutonium uit Rusland heeft binnen gesmokkeld. Reeds in 1994 werd een Duitser hierop betrapt, maar waarschijnlijk is hij niet de enige. In het weekblad “Stern” wordt de totale hoeveelheid vastgesteld op 56 kilo plutonium, en dat is genoeg voor het fabriceren van 9 atoombommen. In het Japanse dagblad “Shangkei Shimbun” stond op 9 juni 2000 een bericht over het bestaan van een geheime Noordkoreaanse fabriek op de Chonma berg, die werkt aan het “verrijken” van uranium.

Sinds 1985 heeft Noord-Korea enige malen overeenkomsten ondertekend, waaraan het zich af en toe of gedeeltelijk heeft gehouden, met daar tussen door dreigementen en eisen aan Zuid-Korea en Japan om het land van voedsel te voorzien. Er is nu een “Agreed Framework” (overeenkomst met Washington) om reactors te “bevriezen”, maar het belet Pjongjang niet, atoomwapens te maken…