LIENDEN – Het KNP:
Van 13 tot 22 juli vond er een ontmoetingsbijeenkomst van de Bohemian Grove plaats. Deze club bestaat hoofdzakelijk uit mannelijke, voornamelijk Amerikaanse, topfiguren. Deze jaarlijkse ontmoetingen worden gehouden in de bossen van Redwood, in het noorden van Californië. Deze bijeenkomsten zijn enerzijds een bizarre mengeling van occulte rituelen, spelen en leegloperij en anderzijds een plaats waar in informele sfeer belangrijke afspraken worden gemaakt en besluiten worden genomen.

Sinds 1873 komt deze ‘Amerikaanse elite’ samen voor geheime ontmoetingen in de bossen van Redwood. De leden van deze zogeheten Bohemian Club zijn bekende en minder bekende publieke figuren uit onder andere de regering, bankwezen, muziek en filmwereld. In het verleden waren onder andere voormalige presidenten van Amerika, Eisenhower, Nixon en Reagan trouwe bezoekers. Echter, ook de Bush familie is sterk betrokken bij deze club. Ook Europese leiders als de Britse Tony Blair en de Duitse Helmut Schmidt hebben de bijeenkomsten bezocht. Schmidt gaat in zijn biografie Men in power: A Political Retrospective in op de Bilderbergers, Trilateral Commission, de Council on Foreign Relations, en de Bohemian Grove. Hij omschrijft dit als ‘de plaatsen van de macht’.

Het hoogtepunt van de bijeenkomst in de Bohemian Grove is het opvoeren van een oud occult ritueel, ‘The Cremation of Care’. Dit ritueel wordt opgedragen aan een grote stenen uil die de ‘Great Owl of Bohemia’ wordt genoemd. Tijdens de ceremonie dragen alle aanwezigen speciale kostuums en wordt een beeltenis van een persoon gecremeerd. De ceremonie symboliseert de crematie van alle (persoonlijke) zorgen. Een woordvoerder van de Bohemian Grove noemt de ceremonie echter een traditionele musical waarin de zomer en de natuur worden gevierd.(1)

Tijdens de bijeenkomsten is de media niet welkom. Je komt pas binnen wanneer je persoonlijk bent uitgenodigd. Toch is het de Amerikaanse journalist Alex Jones in 2000 gelukt om binnen te komen en een groot deel van de ceremonie te filmen. Zijn film is te bekijken via google videos. (2)

Bronnen:
1.Washington post, 15 juni 2011. Bohemian Grove: where the rich and powerful go to misbehave.
2. Bohemian on film.

Lienden, 7 september 2011