De machtigen op de achtergrond willen niets aan het toeval overlaten. In de nieuwe algemene voorwaarden van WhatsApp wordt duidelijk gemaakt dat de populaire messenger dreigt volledige gebruikersaccounts te verwijderen. Een reden hiervoor kan de “verspreiding van nepnieuws” zijn. Anderen bepalen wat dergelijk nepnieuws is. Net als bij Facebook is er geen recht op bezwaar of verhoor van de verdachte. Als u niet alle vrienden van de ene op de andere dag wilt verliezen, kunt u overwegen om uw messenger te wijzigen.

Dit meldt www.jdreport.com

Terwijl sommige van de gepubliceerde regels door beschaafde mensen als vanzelfsprekend worden beschouwd, zijn andere harde en brutale censuur. Als je bedenkt dat sommige medeburgers al hun contacten en communicatie via WhatsApp afhandelen, dan is dat heel veel.

Op deze manier zijn de heersers en de linkse extremisten van de wereld in staat censuur uit te besteden aan particuliere bedrijven, waarbij ze elke democratische jurisdictie omzeilen. Whatsapp kondigde vorig jaar aan dat het elke maand twee miljoen accounts zou blokkeren om ‘nepnieuws’ tegen te gaan. Recent is ook een “fact checker” -functionaliteit geïntegreerd.

Deze redenen kunnen leiden tot een volledige accountopschorting:

  • Andere gebruikers beledigen
  • Andere gebruikers oproepen tot geweld
  • Verspreid nepnieuws
  • Stuur spamberichten
  • Zich voordoen als iemand anders
  • Verspreid malware
  • Hack WhatsApp
  • Bespioneer andere gebruikers
  • Wijzig regelmatig het telefoonnummer

 

WhatsApp doet alsof hij het gesprek tussen gebruikers niet kan lezen. Daarom vertrouwt de internetdienst op opzegging. Dit concept is ook bekend van Facebook. Een linkse extremistische groep wil bijvoorbeeld niet dat nieuws over de misdaad van zogenaamde vluchtelingen wordt verspreid.

Dergelijke inhoud wordt vervolgens automatisch of door tussenkomst van censuurpersoneel dat vaak vreemde talen spreekt, tot Facebook gerapporteerd, verwijderd, gewaarschuwd of geblokkeerd. In het verleden werden de “communautaire normen” vaag aangehaald als reden, maar tegenwoordig is “haatnieuws” of iets dergelijks niet veel nauwkeuriger.

Een bezwaar is zo goed als zinloos, persoonlijke rechtvaardiging of communicatie met de censuurafdeling is niet mogelijk.

Deze praktijk wordt nu ook op WhatsApp geïntroduceerd. Voor degenen onder u die het nog niet wisten: de service werd in 2014 door Facebook gekocht. Elke WhatsApp-gebruiker die ooit een bericht van iemand heeft ontvangen – of erger nog – zit in dezelfde groep – kan die berichten melden.

De censuurafdeling kan dan, geheel willekeurig en zonder de mogelijkheid van een tweede aanleg of gerechtelijke procedure, het verbod opleggen aan een gebruiker. Het risico om ooit een bericht, een foto of een sms naar een groep te hebben gepost die deze anonieme censoren aanstootgevend vinden, is 100 procent voor bijna elke WhatsApp-gebruiker.

Er zijn niet alleen politieke redenen, geschillen tussen vrienden, jaloerse mensen of zelfs de voormalige partner kunnen tot verwijdering leiden. Er wordt zeker ook gebruik gemaakt van oude berichten, die zoals bekend niet door de WhatsApp-gebruiker zelf kunnen worden verwijderd.

Er zijn duizenden rapporten op Facebook dat gebruikers jaren geleden zijn uitgesloten van het plaatsen van berichten.

De reden voor “nepnieuws” is hier, want er is natuurlijk een niet-specifieke, wereldwijde beschermingsclaim voor alle censuur- en verwijderingsactiviteiten tegen al diegenen die niet kritiekloos akkoord gaan met de mainstream. Trendy journalisten en de media maakten begin dit jaar bekend dat WhatsApp de grootste nepnieuws katapult zou worden. Ze stemmen dus in met bijdragen aan de censuur van privécommunicatie.

Bron: jdreport.com