AMSTERDAM-LIENDEN, Het KNP:
De evangelische dominee Kurt Österle, voorganger in het plaatsje Singhofen bij Bad Ems heeft een nieuwe methode gevonden ‘om zichzelf terug te vinden’.
De 58-jarige godsdienstleraar en predikant in de Evangelische-Kerk biedt op zijn landgoed cursussen ‘meditatief kruis­boogschie­ten’ aan. Deze cursussen worden gegeven in het ‘Huis van Ontmoeting en Bezinning’, dat Österle samen met zijn vrouw heeft gesticht. Uit heel Duits­land zijn reeds geïnteresseerden naar zijn centrum toegestroomd.

Naast meditatief kruisboogschieten offreert Österle ook meditatie cursussen aan, gebaseerd op de principes van het Zen-Boeddhisme.
Österle ziet absoluut geen problemen rijzen met zijn christelijk geloof. Bezig zijn met het Zen-Boeddhisme is als ‘een aanvulling op het christen­dom’. Naar eigen zeggen is hij tot een dieper verstaan van de Bijbel gekomen. Zijn eigen kerk is minder te spreken over zijn activiteiten.

Veel sympathie heeft Österle ook voor de middeleeuwse filosoof en mysticus Meister Eckhart (1260-1328) en de piëtistische dichter Gerhard Tersteegen (1697-1769). Volgens hem hebben Meister Eckhart en Tersteegen dezelfde doelen nagestreefd als de aanhangers van het Zen-Boeddhisme, namelijk door een innerlijke kracht doorstraald te worden. De vrouw van Österle ten slotte, geeft yoga cursussen en een cursus ‘meditatief-therapeutisch pottebakken’.