“De voeding van tegenwoordig is vaak geen voeding meer te noemen,” zegt Michiel van der Weerd (24). Sinds februari is zijn webshop ‘BiologischBestellen.nu’ in de lucht. “De Bijbel leert ons een hoop over voeding. Er staan duidelijke richtlijnen in wat wel en niet als voeding voor de mens dient.”

In zijn tienerjaren maakte hij een bewuste keuze voor het christelijk geloof, nadat zijn geloofsleven eerst in zijn puberteit even op de achtergrond raakte. Inmiddels is hij in kerk De Basis in Apeldoorn actief als leider van het jongerenwerk. “Stapje voor stapje heb ik mij verdiept in wat de Bijbel over voeding zegt. Ook heb ik mij verdiept in de voeding van vandaag. Als je je hierin verdiept, ontdek je dat de meeste voeding die wij eten rommel is of rommel bevat. Veel producten lijken bijvoorbeeld gezond, maar blijken dit niet te zijn. Neem bijvoorbeeld Waldkorn, eigenlijk een wit brood dat bruin is gemaakt door middel van gekarameliseerde suiker. Ook zijn er veel E-nummers (door de EU goedgekeurde hulpstoffen) die niet goed voor ons zijn, soms zelfs ronduit slecht.” “Als je je hierin verdiept, ontdek je dat de meeste voeding die wij eten rommel is of rommel bevat”

Een webshop is natuurlijk geen uniek initiatief. Het bijzondere aan deze webshop is dat alle winst binnen ‘Gods koninkrijk’ blijft en zo kan worden gebruikt voor evangelisatie doeleinden. Iedere kerk of stichting die een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) is, kan een code aanvragen bij de webshop. Wordt er een bestelling gedaan met die code, dan zal de betreffende kerk of stichting 5% van de omzet ontvangen. Dit kan stijgen tot 10% wanneer er vanuit de kerk of stichting ondersteunende werkzaamheden worden verricht. Te denken valt aan het zelf samenstellen van de pakketten en het rondbrengen in de regio waar de kerk of stichting gevestigd is.

Bij de keuze van het assortiment wordt er goed gekeken naar de ingrediënten. In de Bijbel zoeken we naar richtlijnen hiervoor. In het boek ‘Het Genesis Dieet’ worden deze bijbelse richtlijnen duidelijk weergegeven en dit boek gaat verder in op wat voeding is en wat niet. “Zo ben ik zelf gestopt met het eten van varkensvlees en nog een hoop andere diersoorten die in de Bijbel worden omschreven als ‘onrein’ voedsel. Dit staat er niet voor niets in. De wetenschap bevestigt regelmatig dat Gods richtlijnen over voeding goed zijn voor onze gezondheid. Sommige dieren hebben de taak om rommel op te ruimen, resten van dode dieren bijvoorbeeld. Zo is een varken een prima stofzuiger en heel nuttig op deze aarde, maar niet bedoeld als voedsel voor de mens. We eten thuis toch ook niet de stofzuigerzak op? De verleiding is af en toe groot,” zegt Michiel lachend. “Onlangs aten we sushi in een restaurant. Mijn buurman bestelde garnalen. Die vind ik verdraaid lekker. Op zo’n moment is het wel eens lastig om vol te houden en tegen jezelf te zeggen ‘Ik doe er niet aan mee’.”
“Nee, laten we het vooral niet wettisch benaderen. Wel zie ik dat God duidelijk richtlijnen geeft op het gebied van voedsel”

Het standpunt om bijvoorbeeld geen varkensvlees en garnalen te eten beschouwt de ondernemer en jeugdleider niet als een wettische plicht. “Nee, laten we het vooral niet wettisch benaderen. Wel zie ik dat God duidelijk richtlijnen geeft op het gebied van voedsel. Er wordt dan wel eens gezegd: ‘maar die teksten staan in het oude testament, en die wet geldt nu niet meer’. Dat klopt, maar de essentie van de wet en de dieren zijn niet veranderd. Onreine dieren zijn nog steeds niet goed voor onze gezondheid.”
Er zijn ook diverse door de mens gecreëerde ongezonde producten. Hierbij valt te denken aan geraffineerde producten zoals wit zout, witte suiker, wit meel en wit vet. Bij het samenstellen van het assortiment wordt ook hiermee rekening gehouden. Michiel zelf is vooral druk met het uitbreiden van het assortiment en het samenstellen van bijvoorbeeld kerstpakketten.

Bron: CIP.nl