Studenten doden tien mensen en steken drie kerken in brand

Nigeria – In de noord-Nigeriaanse stad Bauchi hebben studenten op 11 december tien mensen gedood en drie kerken in brand gestoken. Zij waren in woede ontstoken omdat onbekenden een aantal stenen verwijderd hadden uit de fundering van een in aanbouw zijnde moskee op de campus van hun hogeschool. De muitende studenten kregen hulp van moslims uit de buurt. Behalve de kerken werden ook tientallen huizen van christenen beschadigd. Volgens een leraar die anoniem wil blijven en zelf ter nauwer nood het vege lijf kon redden, begonnen moslimstudenten te muiten toen ze ontdekten dat het fundament van de in aanbouw zijnde moskee beschadigd was. Ze vernielden het schoolmeubilair en vielen hun christelijke medestudenten aan met messen en dolken. Daarna trokken ze de stad in om verdere vernielingen aan te richten. (Compass Direct)

Nigeria sloopt kerken

Nigeria – De regering van de noordelijke deelstaat Kano heeft zonder overleg besloten vier kerken af te breken. Er wordt geen vergoeding betaald aan de eigenaars. De kerken moeten plaats maken voor nieuwe wegen en een ziekenhuis. Het gaat om twee pinksterkerken en twee ECWA-kerken (Evangelical Church of West Africa). Volgens de secretaris van de Christian Association of Nigeria (CAN) afdeling Kano, ds. Murtala Marti Dongora, zijn de wegen en het ziekenhuis alleen maar een voorwendsel om de kerken te kunnen afbreken. Hij voegde eraan toe dat gouverneur Malam Ibrahim tijdens de verkiezingscampagne eerder dit jaar de moslims van de wijk beloofd heeft een ECWA-kerk af te breken om plaats te maken voor een nieuw ziekenhuis. (CD)

Egyptische bekeerling gearresteerd

Egypte – De Egyptische politie heeft op 22 november een Egyptische vrouw gearresteerd, die enkele jaren eerder van de islam tot het christendom was overgegaan. Sinds haar bekering werd Siham al-Sjarqawi door haar familie vastgehouden en mishandeld. Nadat zij wist te ontsnappen heeft zij jarenlang een verborgen leven moeten leiden. Om met een christen te kunnen trouwen heeft ze valse identiteitspapieren moeten kopen. Het is niet bekend waar Sjarqawi zich nu bevindt. Zij kan aangeklaagd worden wegens valsheid in geschrifte (valse id-papieren), maar ook voor trouwen met een christen en belediging van de islam. (Compass Direct)