Egyptenaar mag christen worden van rechter
Een Egyptische moslim heeft eind december van een rechter in zijn land toestemming gekregen om christen te worden. Volgens een woordvoerder van Open Doors, is dit “een zeldzame overwinning” in het moslimland. “In Egypte spelen meerdere rechtszaken waarbij moslims weer christen willen worden”, vertelt de woordvoerder. “Het komt echter zelden voor dat iemand in het gelijk gesteld wordt. Als dat wel gebeurt, betekent dat nog niet altijd dat hun identiteitskaart wordt aangepast.


Soms werken de gemeentelijke instanties niet mee ondanks een uitspraak van de rechter. Christenen die geboren zijn als moslim hebben voor zover bekend nog nooit toestemming gekregen officieel van godsdienst te veranderen.” Fathi Labib Yousef is echter geboren als Koptische christen, maar bekeerde zich in 1974 tot de islam, om van zijn christelijke vrouw te kunnen scheiden. In 2005 namen zijn twijfels over de islam toe en deed hij een poging weer officieel van godsdienst te veranderen, maar hij kreeg geen toestemming om de op zijn identiteitskaart vermelde religie aan te passen. (Compass Direct / Open Doors)

Politie wil peuter niet aan moeder geven
De Egyptische politie weigert een 3-jarige peuter aan haar moeder te geven. De vader van het kind bekeerde zich medio 2006 tot de islam om van de vrouw te kunnen scheiden en met een andere vrouw te trouwen. In de voogdijzaak die volgde, wees de rechter de moeder van het meisje aan als voogd. Vooralsnog weigert de politie gehoor te geven aan de uitspraak van de rechter.
“De politieagenten vinden dat de vader recht heeft op het meisje, omdat hij moslim is. Ze zijn bang dat het kind varkensvlees gaat eten, wijn te drinken krijgt en naar de zondagsschool gaat”, aldus mensenrechtenadvocaat Naguib Gobrail. Gobrail heeft binnenkort overleg met de Egyptische Nationale Raad voor Kinder- en Moederschap en wil met hen praten over het welzijn van kinderen met ouders die verschillende godsdiensten aanhangen. (Compass Direct)