Voorganger Bangladesh beschuldigd van misleiding
Bangladesh – De 31-jarige voorganger Jhontu Biswas uit Bangladesh is in december door een menigte van 4.000 mensen beschuldigd van het misleiden van moslims. Tijdens het islamitisch offerfeest uitten de inwoners van zijn stad hun beschuldigingen omdat Biswas christelijke boeken verspreidt.
“Ze beschuldigden me ook van het bekeren van armen door hun geld te geven”, vertelt Biswas. De extremistische moslims zeiden hem en andere tot het christendom bekeerde moslims iets aan te zullen doen na de nationale verkiezingen op 29 december. Gelukkig voor de Bengaalse dominee heeft de linkse Awami Liga de overwinning bij de verkiezingen behaald en kreeg de moslimpartij Jamaat-e-Islami geen kans. In het gebied waar Biswas werkt, heeft deze fundamentalistische partij wel invloed. (Compass Direct)

Chinese kerkleiders naar werkkampen
China – Drie kerkleiders uit de Chinese provincie Henan zijn veroordeeld tot een jaar werkkamp voor het illegaal samenkomen en bekeren van mensen tot het christendom. Dat meldt de Chinese mensenrechtenorganisatie China Aid Association (CAA). De drie waren op 3 december aanwezig in een huiskerk waar meer dan vijftig christenen bijeen waren voor een eredienst.
De politie verstoorde de samenkomst en vond christelijke studieboeken. Alle gelovigen werden gearresteerd. Twintig christenen bleven vijftien dagen in hechtenis. Voor elk persoon moest een bedrag van 1.000 yuan (ongeveer 100 euro) worden betaald. Of iedereen al weer op vrije voeten is, is onbekend. In de afgelopen maanden zijn in de Chinese provincies Henan en Shandong bij invallen in huiskerken al honderden christenen gearresteerd. (CAA)

Ook boeddhisten vervolgen afvalligen
Bangladesh – De 27-jarige dagloner Sujan Chakma uit Bangladesh kan meestal niet thuis slapen. Het risico dat het huis wordt overvallen en hij in elkaar wordt geslagen is te groot. Bovendien kan deze ex-boeddhist niet voor zijn 26-jarige vrouw en 6-jarige dochter zorgen, omdat zijn dorp hem geen werk wil geven.
“Op dagen dat ik niet werk, hebben mijn vrouw en kind niets te eten”, zegt Chakma. Chakma werd op 18 december door vier buren in elkaar geslagen. “Ze accepteren niet dat ik christen ben geworden. Ze zetten mijn vrouw onder druk om van mij te scheiden. Ook mijn vrouw had aanvankelijk moeite met mijn bekering tot het christendom, maar ze is ook christen geworden.” Kerkleiders hebben gesproken met de buren en geprobeerd hen zover te krijgen dat ze Chakma accepteren. (Compass Direct)

Pakistan: Hoop voor ontvoerde Saba (13)
Pakistan – Een Pakistaanse rechter heeft 15 december de ontvoerder van de 13-jarige Saba veroordeeld tot het betalen van een bruidschat van omgerekend bijna duizend euro. Bovendien hebben de ouders van het christelijke meisje bezoekrecht gekregen. Advocaten van de familie willen de druk op de ontvoerders maximaal opvoeren om zo de ontvoerders te bewegen Saba terug te geven aan haar ouders.
Volgens lokale Pakistani’s hebben de mannen die verdacht worden van de kidnapping veel meer kinderen ontvoerd. Ze zijn betrokken bij mensenhandel. “De man die officieel met haar getrouwd is, heeft geen emotionele band met haar”, aldus Saba’s oom, Akbar Duranni, die woordvoerder is van de familie. “Waarschijnlijk willen ze Saba alleen maar houden om haar in de prostitutie te laten werken. Deze juridische strijd om Saba en het betalen van de bruidschat kost hen veel geld. Hopelijk besluiten ze snel om Saba te laten gaan.” Saba en haar zusje Anila (10) werden deze zomer ontvoerd en mogelijk verkracht.
Saba is uitgehuwelijkt aan één van haar ontvoerders. Tijdens de rechtszaken die volgden, verklaarde Saba dat ze moslim was en haar ouders niet meer wilde zien. Ook verklaarde ze dat ze zeventien was, een leeftijd waarop ze zelf beslissingen mag nemen. Drie maanden geleden bepaalde de rechter wel dat Anila terug naar haar ouders moest. (Compass Direct)