Volgens Mona Stein, een Duitse parapsychologe, is Berlijn snel op weg ‘het Mekka van waarzeggers en helderzienden’ te worden. Dagelijks worden er nieuwe praktijken en centra geopend.
Volgens Stein komen er bij haar ook ‘hoge politici’ op bezoek die emotioneel in de knoop liggen. Namen wil ze niet noemen, maar ze wil wel kwijt dat Gregor Gysi, de voorzitter van de PDS, tot haar cliëntèle behoort.
Dit meldt Idea Spektrum, een evangelisch weekblad dat zich baseert op een interview met Stein in ‘Die Welt’.

Dat de hele waarzeggersbranche floreert als nooit tevoren komt volgens Stein omdat er bij velen grote onzekerheid leeft. Ook gebrek aan oriëntering in het leven heeft hiermee sterk te maken. Stein: “Er is bijna niets meer, waaraan de mensen zich nog aan kunnen vastklampen”.
Vroeger kwamen er alleen toneelspelers, schrijvers, mensen uit de showbusiness en politici bij haar op bezoek voor een consult. Vandaag de dag komen mensen uit alle lagen van de bevolking haar om raad vragen. “Sommigen zijn zo vertwijfeld en arm, dat ik hun alleen nog maar gratis hulp kan aanbieden”.

Stein is al vele jaren actief, ook toen de Oost-Duitse staat nog bestond. Haar bijnaam was ‘de heks van Prenzlauer Berg’, genoemd naar een stadswijk in het voormalige Oost-Berlijn.
Vanaf 1987 heeft zij haar activiteiten als waarzegger, binnen beperkte grenzen die de Oost-Duitse staat haar oplegde, mogen uitvoeren.
De Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi heeft geprobeerd van haar diensten gebruik te maken, maar zij heeft dat afgewezen. Een van de vragen die zij kreeg, was om na te gaan of mensen die een uitreisvisum aanvroegen, niet de boel bedrogen.

In 1989 werd zij bij het Oost-Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden. Daar werd haar te kennen gegeven dat de DDR voor een chaos stond en dat de toenmalige partijbonzen niet meer wisten wat ze moesten doen. Haar antwoord was: “Laat die mensen toch eindelijk vrij reizen”.