Vorige maand deed het blad Beurs & Financiën een verslag over de zakelijke belangen van de Amerikaanse rockband Rolling Stones.
“In veel opzichten zijn de Rolling Stones niet te onderscheiden van een willekeurige andere grote onderneming. Ze werken internationaal, ze betalen belasting, ze voeren juridische procedures, ze hebben een winst- en verliesrekening en ze werken met budgetten, accountants, bankiers, software en hardware”. Volgens B&F hebben de Stones bekwame financiële experts in dienst. De meeste daarvan staan niet in de publieke belangstelling.

Een van hen is de Londense bankier van Beierse adellijke afkomst prins Rupert zu Loewenstein, die al dertig jaar de belangrijkste zakelijke adviseur van de Stones is.
Tot 1980 was hij verbonden aan de Londense bank Leopold Joseph & Sons. Deze ‘private bank’ adverteert op haar website openlijk met ‘discreet cash management’ in o.a. Guernsey.
In normaal Nederlands, zij helpt met het op een nette manier wegsluizen van gelden waarover eigenlijk belasting had moeten worden betaald. Rupert zu Loewenstein adviseerde de Stones eind zestiger jaren om het Verenigd Koninkrijk fiscaal te verlaten. Momenteel is zu Loewenstein hoofd van de in London gevestigde Rupert Loewenstein Group die sinds 1981 financiële diensten verleend aan vermogende cliënten.

Vanwege gunstige fiscale aspecten zijn veel van de bedrijven die de gelden van deze rockband beheren, ondergebracht in vennootschappen die gevestigd zijn in Nederland.
Zo zijn er op de Amsterdamse Herengracht elf vennootschappen gevestigd: Promotone, Promotour, Promopub, Promobridge, Promogracht, Promolane, Promogroup, Promostraat, Musidor (merkrechten), Musifilm en Eder.
Op dit adres wonen de Rolling Stones fiscaal. “De omvang van de vennootschappen wordt beperkt gehouden, zodat ze maar een beperkte financiële publicatieplicht hebben. De fiscus zal nooit te weten komen wat Arend van der Marel en prins Rupert Ludwig Ferdinand zu Loewenstein-Wertheim-Freudenberg wel weten. Als respectievelijk algemeen directeur en commissaris bij al deze bv’s zijn zij sleutelfiguren in het Stones-conglomeraat. Samen met de Nederlander Gerrit te Spenke van KPMG Meijburg & Co Belastingadviseurs houdt hij de Stones uit de handen van de taxman”, aldus de NRC enkele jaren geleden.
Het Duitse bedrijf Haarmann Hemmelrath, met internationale vestigingen, doet de boekhouding en de accountscontrole.

Interessant is om te kijken waar prins Rupert zu Loewenstein zoal lid van is. Hij staat aan het hoofd van de Britse tak van de uiterst behoudende rooms-katholieke Malthezer ridderorde, de Souvereine Militaire Orde van Malta (SMOM).
Deze Britse tak (British Association of the SMOM -BASMOM) telt 240 leden, die afkomstig zijn uit adellijke rooms-katholieke families. Deze tak verzorgt evenals de Amerikaanse tak regelmatig pelgrimsreizen naar Lourdes en Fatima.
De SMOM is in de jaren tachtig en negentig in diverse publicaties beschuldigd van sympathieën met uiterst rechtse en moorddadige regiems in Midden-en Zuid Amerika.

Loewenstein is eveneens lid van de Sacred Military Constantinian Order of St. George. Het hoofd daarvan is Don Carlos de Bourbon, Hertog van Calabrië en lid van de ‘most exclusive’ orde van het Gulden Vlies, waar koningin Elizabeth en koningin Beatrix weer lid van zijn.
Don Carlos werkte vroeger bij de Chase Manhattan Bank van David Rockefeller en was hoofd van de Spaanse tak van het Wereld Natuur Fonds, dat opgericht is door prins Bernhard.

Mick Jagger, Stones-zanger heeft ooit gezegd dat ‘muziek hetzelfde is als sex en daarmee moet je de jeugd in het gezicht timmeren’. Ook schreef hij songs met titels als ‘Sympathy for the Devil’ en songs waarin drugsgebruik wordt verheerlijkt.
Het is opmerkelijk dat een rockband, een financieel en zakelijk behartiger in dienst heeft, die eigenlijk grote vraagtekens bij deze rock cultuur zou moeten plaatsen.

Ook is prins Rupert zu Loewenstein ondersteuner van de Britse World Trust. De World Trust is een respectabele organisatie die zich bezighoudt met charitatief werk, verspreiding van onderwijs en met de preventie van ziektes wereldwijd.
Op cultureel gebied is de World Trust eveneens actief, echter niet met de verspreiding van de rockcultuur, maar de financiële ondersteuning van orkesten en beginnende solisten op het gebied van klassieke muziek.
Tot de ondersteuners van de World Trust behoren onder andere de Dalai Lama, Otto von Habsburg, Desmond Tutu, Lech Walesa, Lord Saatchi en Shridath Ramphal. Ramphal was secretaris-generaal van het Britse Gemenebest, vice-voorzitter van de Commission on Global Governance en bekleedt een hoge functie bij de Rockefeller Foundation. Eerder had hij een hoge functie bij de UNCED, een orgaan van de Verenigde Naties.

De huisbankier van de World Trust is Coutts & Co. Deze bank is tevens de huisbank van het Britse koningshuis.
Misschien verduidelijken deze connecties enigszins de reden waarom Mick Jagger onlangs tot ‘Sir’ is benoemd. Toch een divers gezelschap waar Loewenstein in verkeert.