Enkele tientallen Amsterdamse agenten blijken volgens politiewoordvoerder Klaas Wilting al jaren cursussen positief denken gevolgd te hebben bij het spirituele centrum Brahma Kumaris. Bronnen binnen de politie zeggen dat agenten nog steeds incidenteel deze cursussen volgen.
Het Parool wijdde begin maart een artikel aan dit Brahma Kumaris centrum, dat volgens de krant “een eindtijd sekte” zou zijn. Interessanter is wie achter dit spirituele imperium steekt.


Op de Haarlemmerdijk 137 (De Spirituele Academie) in Amsterdam is men de vriendelijkheid zelve. Wereldwijd streeft dit imperium echter ambitieuze doelen na.

Sinds 1980 is de Brahma Kumaris World Spiritual University een “Non-Govern­mental Organisation in Consultative Status with the Economic and Social Council and UNICEF, affiliated to the Department of Public Information and a Peace Messenger Organisation, United Nations”, Aldus de tekst op het briefhoofd van deze club. Op internationaal niveau zijn er inderdaad nauwe relaties met de VN.

Brahma Kumaris is in 1937 in Karachi opgericht door Brahma Baba, een India­se guru en Dada Lekhraj, een Pakistaanse diamanthandelaar. Sinds 1951 staat het hoofdkwartier in Mount Abu en wordt het centrum door voornamelijk vrouwen bestuurd. In 1969 waren er alleen al in India 400 centra.
In 1971 werden er centra in Hong Kong en Londen opgericht. De afgelopen 25 jaar heeft de Brahma Kumaris Universiteit een waar offensief uitgevoerd. Inmiddels zijn er afdelingen in alle vijf werelddelen. In ons land zijn er afdelingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. In totaal heeft Brahma Kumaris bijna 3000 centra in 62 landen. Elk jaar vindt er een grote internationale conferentie in Mount Abu in India plaats.
De universiteit geeft cursussen, workshops en conferenties in meditatie, spirituele kennis, karaktervorming, yoga, ontwikkeling van intermenselijke spirituele en morele waarden met als doel de integratie van alle positieve waarden van de mensheid. De programma’s staan open voor iedereen en zijn in principe gratis.

In 1992 waren vertegenwoordigers van de Brahma Kumaris aanwezig op de grote Earth Summit in Rio de Janeiro. In Amerika verzorgt de universiteit medita­tie-en bewustzijnscursussen voor VN-ambtenaren. Vele duizenden ambtenaren hebben reeds een cursus gevolgd. Daarvoor kreeg Brahma Kumaris jaren geleden van de VN de ‘Peace Messenger Award’ uitgereikt.

In december 1992 verscheen er een publicatie genaamd ‘Visions of a Better World’, uitgegeven door Brahma Kumaris en opgedragen aan de Verenigde Naties.
Diverse persoonlijkheden geven hun visie op een betere wereld. Het zijn figuren die meestal ook bij andere New Age organisaties opduiken: Edmund Hillary, Barbara Marx Hubbard, Dalai Lama, Jimmy Carter, George Bush, Gorbatsjov, Gro Harlem Brundtland, Lech Walesa, John Major, Richard Leaky, Jack Lemmon, Robert McNamara, Yehudi Menuhin (Planetary Citizens), Robert Muller, Perez de Cuellar, Nafis Sadik (van de bevolkingsconferentie in 1994), Desmond Tutu en Maurice Strong. Peter Ustinov (lid van de Planetary Citizens en Wereldfederalisten) schreef het voorwoord van het boek.

Een onderzoek naar het bestaan van een wereldwijd netwerk van New Age organisaties levert een schier onontwarbare kluwen van formele en informele relaties op. Brahma Kumaris maakt deel uit van dit omvangrijke en wereld­wijd georganiseerde netwerk.

In Nederland wordt de cursus ‘positief denken’ sinds 1987 met enige regelmaat gegeven aan het politiekorps Amsterdam en Den Haag, aan het personeel en delinquenten van de Bijlmerbajes, aan het personeel van het Academische Medisch Centrum, aan het personeel van het ziekenhuis van de VU, aan diverse Nederlandse Verenigingen van Huisvrouwen en aan het Surinaams Vrouwen Collectief Rotterdam.

Op een internationale New Age conferentie die van 18 tot 20 mei in Noordwijkerhout gehouden werd, waren vier topfiguren van Brahma Kumaris aanwezig: het hoofd van de Brahma Kumaris World Spiritu­al University (en één van de 12 ‘wisdom-keepers’ van de in 1992 gehouden Rio Conferentie), één van de belangrijkste oprichtters van deze universiteit en de hoofden van Brahma Kumaris in Engeland en Nederland.