Rond de 2300 deelnemers kwamen vorig jaar december naar het Spaanse Evangeli­sche Congres dat in Madrid werd gehouden. Tegelijkertijd ontving koning Juan Carlos, voor de eerste keer in de geschiedenis van de Spaanse evangeli­sche beweging, een delegatie tijdens een audiëntie. Daarbij overhandigde de voorzitter van het congres en van de zendingsor­ganisatie ‘Evangelisatie in Aktie’, Juan Gili, een boekwerk waarin de geschiedenis van de evangelische beweging in Spanje wordt beschreven.


Als gast aan de vierdaagse conferentie nam ook de Spaanse minister van Justitie, Maragarita Mariscal deel. Bijbelstudies werden geleid door de Engelse theoloog John Stott.

Het eerste Spaanse Evangelische Congres dat ooit werd gehouden was in 1919, het laatste in 1984. Een jaar later werd de gelijkheid van godsdiensten in de Spaanse grondwet verankerd.
Van de bijna 40 miljoen Spanjaarden zijn meer dan 90% rooms-katholiek, 0,8% (350.000) protestant, waaronder 150.000 evangeli­sche christenen.

De evangelische zendingsorganisatie onder leiding van Gili maakte plannen bekend om een evangelisch centrum in Sevilla te bouwen. Daar werd de organisatie een voormalig militair terrein met gebouwen aangeboden.
‘Evangelisatie in Aktie’ werd 31 jaar geleden opgericht en heeft rond de 40 medewerkers en is de grootste Spaanse zendingsorgani­satie met afdelingen in Duitsland.

Bron: Idea Spektrum