Begin juli moet in Hamm de grootste hindoetempel van Europa ingewijd worden. Het gemeentebestuur van de Duitse stad heeft toestemming voor de bouw gegeven. Ook van kerkelijke zijde is het een en al welwillendheid.
Aan de buitenkant van de tempel prijken inmiddels 180 voorstellingen van hindoegoden. De bouw heeft ongeveer twee miljoen euro gekost die door Hindoes uit Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en de Scandinavische landen bijeen zijn gebracht.
Dit meldt het evangelische weekblad Idea Spektrum.

Hoewel nog in aanbouw, vinden er dagelijks drie bijeenkomsten plaats voor zowel Hindoes als voor niet-Hindoes. Per bijeenkomst zijn ongeveer 300 mensen aanwezig. Men wordt geacht de schoenen uit te trekken bij het betreden van de tempel.
Verwacht wordt dat jaarlijks meer dan 10.000 mensen de tempel zullen bezoeken. Volgens schattingen zijn er ongeveer 50.000 Hindoes in Duitsland.
De plaatselijke kerken ondersteunen het project, weliswaar niet financieel, maar moreel. Zij willen de ‘gastvrijheid van Hamm onderstrepen’.
Alleen de Evangelische Alliantie in Duitsland is sceptisch en betreurt het dat de stad tot een centrum van een niet-christelijke religie is geworden, maar wil de zaak niet ‘op de spits drijven’.

Dat het zo ver kon komen ziet de hindoe geestelijke Siva Sri Paskrakurukkal als ‘leiding van God’. Het is niet toevallig dat de tempel in Hamm gebouwd wordt, want niet ver daar vandaan bevindt zich het vluchtelingenkamp Unna-Massen waar vele Tamils wonen. De hindoe geestelijke is zelf ook van Tamil afkomst. Sinds zijn komst in Duitsland in 1985 heeft hij zich beijvert voor de bouw van deze tempel.

In vele Duitse steden bevinden zich hindoetempels, ook in de binnenstad van Hamm. Maar de tempel die momenteel aan de stadsrand van Hamm gebouwd wordt, moet niet alleen de grootste van Europa worden, maar ook als soort Europees geestelijk centrum gaan fungeren.

De meeste hindoetempels zijn gewijd aan Ganesha, de god die wordt voorgesteld als een olifant. De nieuwe tempel in Hamm is echter gewijd aan Kamadchi, de godin van de vruchtbaarheid. Het is hoogstwaarschijnlijk de eerste hindoetempel buiten Zuidoost Azië die aan deze vruchtbaarheidsgodin is gewijd, aldus de Frankfurter Allgemeine Zeitung.