In het programmablad Visie van de Evangelische Omroep was onlangs een folder bijgevoegd waarin het werk van Kerk in Nood /Oostpriesterhulp werd aangeprezen.
Voor de eerste keer in haar bestaan laat de EO zijn abonnees weten geen bezwaar te hebben tegen roomse missieactiviteiten in een aantal landen.
Via de folder is het mogelijk kerstkaarten en cadeauartikelen te bestellen. De kerstkaarten zijn gemaakt door roomse monniken van de Sint Martin-abdij in Beuron in Duitsland.


De folder vermeldt dat Kerk in Nood /Oostpriesterhulp regelmatig opkomt voor ‘christenen’.
Maar dit is enigszins misleidend, want in veel gevallen gaat het specifiek om roomse priesters in de verdrukking. Zo blijkt mgr. John Han Dingxiang, de bisschop van Yongnian, maar liefst dertig jaar van zijn leven in een Chinese gevangenis te hebben doorgebracht. In 2007 is hij onder verdachte omstandigheden overleden. “Als eerbetoon aan deze moedige bisschop gebruikt Kerk in Nood de tekeningen van mgr. Han voor mooie cadeauartikelen.”

De folder in het EO programmablad vraagt priesters te ondersteunen door hen ‘misintenties of novenen aan te bieden.’ Ook is het mogelijk een Chinese rozenkrans te bestellen, evenals een Bethelem rozenkrans gemaakt door christenen in Bethelem. Onduidelijk is het of genoemde ‘christenen in Bethelem’ nu van protestantse of roomse signatuur zijn.
Op de website van Kerk in Nood kan men desgewenst ook een olijfhouten Mariabeeldje bestellen, iets dat de folder in de EO gids niet vermeldt. Kennelijk vond men dat toch een brug te ver.
Een pausrozenkrans kan men eveneens aanschaffen. “Het kruisje van deze rozenkrans heeft dezelfde vorm als het kruis op de staf van de paus. De kralen hebben een wit-parelmoeren kleur. Deze rozenkrans is door paus Benedictus XVI gezegend.”
Nog meer roomse prullaria is te koop: “Een noveenkaars, die negen dagen en nachten aan één stuk kan branden, kan uw gebed in de Mariamaand of door het jaar heen symbolisch ondersteunen. Op de kaars staat een afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Fatima, aan wie het werk van Kerk in Nood in 1997 werd toegewijd. De kaars is 17 cm groot.”
Voor 55 euro kun je priesters in Midden- en Oost-Europa een noveen aanbieden. “Een noveen bestaat uit negen opeenvolgende missen. Priesters over de hele wereld dragen met dankbaarheid de Heilige Missen voor u op.”
Alle projecten die op de website van Kerk in Nood worden vermeldt zijn uitsluitend en alleen gewijd aan hulpverleningsactiviteiten van roomse signatuur: steun voor bisdommen en aartsbisdommen, seminaries, parochies, roomse congregaties, priesterwoningen, roomse banken, roomse vormingscentra en retraitecentra in een groot aantal landen. Maar dit meldt de EO helaas niet.

Kerk in Nood / Oostpriesterhulp is in 1947 opgericht door de ‘spekpater’ Werenfried van Straten, een rabiaat en militante anticommunist. Kerk in Nood heeft zijn Nederlands kantoor in Den Bosch. Tot zijn dood leidde de Norbertijnse priester Werenfried van Straten de organisatie.
“Met indrukwekkende preken en markante acties vergaarde Werenfried spek in voor de hongerige vluchtelingen, regelt hij vervoersmiddelen voor de katholieke ‘rugzakpriesters’ onder de vluchtelingen en krijgt hij de financiering rond voor kapelwagens: omgebouwde bussen die als mobiele kerken gaan functioneren. Werenfried zamelde tot aan zijn dood in 2003 geld in met zijn legendarische miljoenenhoed. De hulp was inmiddels uitgebreid naar de landen achter het IJzeren Gordijn en de Derde Wereld. Kerk in Nood ondersteunt christenen over de hele wereld waar zij worden vervolgd of onderdrukt of waar zij in pastorale nood zijn. Dit doet Kerk in Nood door informatie, gebed en actie. Kerk in Nood is een internationale katholieke hulporganisatie met kantoren in 18 landen. Kerk in Nood heeft haar wortels en identiteit in de katholieke Kerk. De projecten die gefinancierd worden zijn duidelijk katholiek van aard, maar staan open voor iedereen die in nood verkeert, ongeacht de religieuze overtuiging”, zo vermeldt de website van Kerk in Nood.

Dat Kerk in Nood / Oostpriesterhulp zijn gelovigen op alle mogelijke manieren wil ondersteunen strekt hen tot eer. Dat de Evangelische Omroep daarin het voortouw moet nemen, ligt eigenlijk, gezien de achtergrond van deze omroep, minder voor de hand.

Toen de EO vorig jaar bij hetzelfde programmablad een folder bijvoegde waarin de Dalai Lama en allerlei boeddhistische prullaria aangeprezen werd, verontschuldigde de EO zich voor deze onwelkome fout. Dit maal is het hoogstwaarschijnlijk geen fout.