AMSTERDAM-LIENDEN, Het KNP:
Oskar Lafontaine, voormalig Duits minister van Financiën voor de sociaaldemocratische SPD en voormalig voorzitter van de Linkspartij, bepleitte begin mei tegenover een regionaal dagblad dat de eurolanden weer hun nationale munten invoeren, “zodat het weer mogelijk wordt volgens wederzijdse afspraken de eigen munt op- of af te waarderen.” Wat Lafontaine betreft kunnen nationale munten naast de euro bestaan.

“Ik heb me zelf als overtuigd Europeaan lange tijd voor de euro uitgesproken,” aldus de voormalig minister van Financiën tegenover de krant. Hij was er echter van uit gegaan dat het zou lukken het economisch beleid van de betrokken landen, vooral het loonbeleid, te coördineren. “Dat is helaas niet gebeurt.” In Zuid-Europa zijn de lonen en uitgaven daarentegen te sterk gegroeid, terwijl Duitsland onder massale loondumping te leiden heeft.

Met zijn uitspraken lijkt Lafontaine in te spelen op de opkomst van de nieuwe anti-europartij Alternative für Deutschland (AfD). Lafontaines partner, Sarah Wagenknecht, tevens vice-fractievoorzitter van de Linkspartij in de Bondsdag stelde eerder al dat wie de oprichters van de AfD als populisten bestempelt zich veel te gemakkelijk van hen afmaakt. Peilingen lieten eerder reeds zien dat een bovengemiddeld percentage van de kiezers die vorige keer op de Linkspartij of de liberale FDP stemden voor de komende Bondsdagverkiezingen een stem op de AfD overweegt.

Overgenomen van www.novini.nl

Update: Het Duitse alternatief

Zie in dit kader ook een uitzending van tegenlicht