AMSTERDAM-LIENDEN, Het KNP:
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft een eigen afdeling die social media als Twitter, Hyves en Facebook doorspit op interessante, ondermijnende en staatsgevaarlijke berichten. Volgens sommige onderzoekers worden er vijf miljoen tweets per dag gecontroleerd.
Wayne Madsen, onderzoeksjournalist en expert op het gebied van Amerikaanse inlichtingendiensten zegt dat mensen die intensief gebruik maken van social media in feite de CIA een handje helpen met het verkrijgen van informatie. Via allerlei tweets kan de CIA het IP-adres achterhalen en daarmee de persoon die de berichten op Twitter heeft gezet.

Madsen sprak onlangs voor de Russische televisie: “Als de geheime diensten één persoon in de gaten willen houden, zien ze tegelijkertijd wie alle contacten zijn van deze persoon. Via relationele databases die volgens bepaalde algoritmes te werk gaan, komen de diensten erachter hoe het netwerk van de betreffende persoon eruit ziet, hoe hij of zij denkt en wat voor godsdienstige denkbeelden hij of zij heeft. De CIA en de FBI kwamen destijds na het Watergate schandaal met deze praktijken in de problemen. De FBI mocht toen niet eens krantenartikelen over iemand verzamelen. Daar was toen een reden voor en daar zou ook nu een reden voor moeten zijn. Alleen als er criminele zaken in het geding zijn, kan de overheid optreden, maar dat is in de meeste gevallen niet zo.”

Wel is het zo dat mensen er vrijwillig voor kiezen om hun hele hebben en houden op sociale media te zetten, zodat de autoriteiten dit kunnen zien. Volgens Madsen komt dat doordat mensen tegenwoordig geen enkel besef van privacy meer hebben. “De beste manier om je hiervan te onttrekken is gewoon niet mee te doen met allerlei social network sites. Met name een network site als ‘Linked-In’ is zeer interessant voor de CIA, omdat hier voornamelijk hoger geschoolden, zakenmensen en bedrijven zich laten registreren. Het gaat hier dan om ‘open source collection’”.

Volgens Madsen is het gevaarlijkste aspect van social media het feit dat mensen zich uiten over politieke acties waar ze aan mee willen doen. Als ze dat doen komen ze op lijsten of in de databases van de FBI en de CIA terecht, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. En deze informatie kan later weer tegen hen gebruikt worden. “De eerst volgende keer als ze op een vliegveld komen, zullen ze ter zijde genomen worden als zijnde een veiligheidsrisico, omdat de regering bepaald heeft wie een dreiging vormt en wie niet. Dat bepalen die mensen niet, dat bepaalt de regering”.

Hoewel er allerlei tips op het internet staan inzake privacybescherming en hoe je je profiel kunt afschermen, gelden deze maatregelen voornamelijk de privacy die de gebruiker hanteert ten opzichte van andere gebruikers op een social network site. Het zegt helemaal niets over de informatie die Facebook zelf in handen krijgt van deelnemers die zich op Facebook of op een andere social network site geregistreerd hebben. Wat mensen in hun achteloosheid op het internet zetten, grenst aan het onwaarschijnlijke. Elk intiem detail over het dagelijkse leven wordt met duizenden gedeeld. Foto’s, politieke voorkeuren, opleidingen, ziektegeschiedenissen, eerdere banen, hobby’s, lidmaatschappen, boeken die men gelezen heeft, de dagelijks agenda, uit de hand gelopen party’s, sexuele voorkeuren, relaties met andere vrienden, alles kom je tegen. Er zijn mensen die van dag tot dag melden waar en hoe lang ze ergens verblijven. De CIA zou kan zo weken achtereen de gangen van een enkel individu nagaan. Veel mensen kondigen zelfs van te voren al aan waar ze naar toegaan. Het kan niet beter voor de CIA. De enige zorg die de CIA heeft, is dat mensen overgaan naar een andere social media site zoals het Chinese Wanbee. Wanbee vraagt heel uitdagend aan nieuwe leden of ze misschien ‘een staatsgeheim’ hebben.

Het probleem is dat de huidige generatie jongeren geen enkele feeling meer heeft met privacy. In de ‘Privacy Policy’ en de ‘Terms of Service’ die Facebook hanteert, blijkt wel degelijk dat iedereen die zich laat registeren op een social media site nauwelijks enige privacy bezit. Maar niemand leest die. Facebook is voortdurend bezig om de grenzen die er nog bestaan, op te rekken. Afspraken die Facebook in het verleden met deelnemers heeft gemaakt, zijn massaal geschonden. Veel informatie en voorwaarden wordt bewust onduidelijk gehouden. En een eenmaal aangemaakt profiel opzeggen is vrijwel onmogelijk. Zelfs als je het ingewikkelde opzegproces hebt doorlopen, blijft de informatie gewoon ergens opgeslagen. Dit geldt voor alle sociale media.

“Alles wordt in werking gesteld om je maar informatie te laten delen. (…) Je wordt verleid om informatie te geven over een periode dat je nog niet op Facebook zat. Je wordt telkens verleid om van alles aan te klikken en toe te voegen aan het sociale netwerk en dat is puur omdat met meer gegevens Facebook meer waard is. Bovendien heeft Facebook uitgebreide connecties met bedrijven die geïnteresseerd zijn in dit soort informatie. Voor adverteerders en marketingbedrijven zijn deze netwerken ware paradijzen”, aldus Bits of Freedom. Maar ook verzekeraars, belastingdiensten, arbeidsinspectie en werkgevers, zeker als je er zelf voor kiest dat iedereen mee mag gluren naar jouw profiel, varen er wel bij. Doelgericht adverteren is nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Inmiddels zijn er in Nederland elf miljoen mensen actief op een social network, dat is 96% van alle internetters. En al deze informatie kan worden verkocht en doorverhandeld. Veel geld is door bij voorbeeld het Amerikaanse bedrijf Accel in Facebook gestopt. De topman van Accel was James Breyer die goede connecties had met Gilman Louie, topman van In-Q-tel, een bedrijf dat door de CIA in 1999 werd opgericht met als enige doel de CIA van de laatste snufjes op het gebied van informatie- en communicatietechnologie te voorzien. Maar deze James Breyer had ook nauwe contacten met de Amerikaanse defensie industrie, het Pentagon en het Information Awareness Office, een orgaan dat alle mogelijke info over burgers verzamelt met het doel het ‘terrorisme te bestrijden’. Het is in 2002 opgericht door DARPA, een onderzoekstak van het Pentagon. Ook zijn er indirect lijnen die van Facebook naar de CIA lopen. Volgens rapporten van het Amerikaanse Homeland Security haalt de CIA de meest relevante informatie van Facebook, sinds het in 2004 werd opgericht. Voormalig vice-voorzitter van de CIA Christopher Sartinsky zei enkele jaren geleden over het gratis verkrijgen van al deze informatie: ‘truly a dream come true for the CIA’. Het is niet zo dat de CIA Facebook kan dwingen om informatie te geven. Het zit veel simpeler in elkaar. Er zitten in de systemen van Facebook interfaces ingebouwd met de computersystemen van de CIA. De servers van Facebook staan grotendeels in de Verenigde Staten en die zijn toegankelijk voor de CIA.

Facebook oprichter Marc Zuckerberg verklaarde ooit: “Facebook is the single most powerful tool for population control ever created”. Julien Assange van Wikileaks noemde het Facebook “de meest verbijsterende spionagemachine die ooit is uitgevonden. Het is de meest omvattende database met gegevens over mensen”. Inmiddels zijn er bijna een miljard mensen wereldwijd actief, alleen al op Facebook.

De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en inmiddels kan je in steeds toenemende mate geen gebruik meer maken van bepaalde sites als je je niet eerst bij Facebook registreert. Facebook als digitale Big Brother?