De grote Amerikaanse niet-rokersorganisatie Action on Smoking and Health (ASH) heeft onlangs een strafklacht ingediend tegen de tabaksindustrie vanwege vele geslaagde pogingen om tegen forse betaling rookgedrag te laten plaatsvinden in films en filmproducties voor de televisie.
Dit meldt het blad ‘Opgelucht’, een uitgave van CAN, de Club van Actieve Niet-rokers, die het bericht haalde uit de ‘Ash Review’.

Als voorbeelden worden genoemd: Philip Morris betaalde $ 350.000 om James Bond in de film ‘License to Kill’ te laten roken. Hetzelfde PM betaalde $ 42.500 om Lois Lane te laten roken in de film ‘Superman’, die vooral bij jongens populair is.
In de film vindt ook een gevecht plaats tussen Marlboro-reclameborden en trucks. De kleinere Amerikaanse tabaksfabrikant Ligett betaalde $ 30.000 om het voor meisjes bedoelde merk Eve in beeld te brengen in de film ‘Supergirl’.
Acteur Sylvester Stallone liet zich $ 500.000 betalen voor het roken in vijf van zijn films. Deze reclamevorm noemt men product placement. Het komt ongetwijfeld ook in Nederland in het geniep voor, aldus ‘Opgelucht’.

Soapseries als Goudkust en Vrouwenvleugel zijn daarbij zeer verdacht. Maar bij voorbeeld ook films van Theo van Gogh en andere filmmakers. Zelfs in de dure, door de NCRV vorig jaar als serie uitgezonden film ‘Zwarte Sneeuw’ kwamen enkele verdachte rookscenes voor.

ASH stelde ook vast dat de filmhelden in tegenstelling tot de filmboeven driemaal zo vaak roken als gemiddeld in het normale leven; dat het gebruik van tabak op het witte doek veel minder afnam dan in werkelijkheid; dat het tabaksgebruik door jong-volwassenen in films opliep tot 45% in 1980, terwijl toen nog slechts 26% van de Amerikaanse jongeren rookte; en dat 57% van personen op het witte doek met een hoge sociaal-economische status rookt, terwijl in werkelijkheid slechts 19% rookt.
ASH stelt dat ook product placement een vorm van reclame is die óf verboden moet worden óf tenminste aan de bestaande reclameregels moet worden onderworpen.