AMSTERDAM-LIENDEN, Het KNP:
De afgelopen jaren zijn er diverse boeken verschenen waarin talloze manieren van fraude en oplichting door Europarlementariërs werden onthuld. Recentelijk heeft het Duitse televisieprogramma RTL Deutschland Explosiv Weekend laten zien hoe Europarlementariërs hun 284 euro aan daggeld komen tekenen en dan weer naar huis gaan. De meesten komen met hun koffer al om zeven uur ‘s morgens, tekenen in en verdwijnen dan weer spoorslags naar oorden elders.

Deze praktijken schiet de Oostenrijker Hans-Peter Martin, onafhankelijk lid van het Europees Parlement, in het verkeerde keelgat. Hij heeft al vaker schandalen onthuld binnen de burelen van het Europese Parlement. Een en ander is na te lezen op zijn website: http://www.hpmartin.net/ waar de zegeningen van Euro-luilekkerland staan beschreven.

Om de fraude te bewijzen, werden de parlementariërs op een dag ‘opgewacht’ door de RTL reporters voor de liften op de etage van het parlement in Straatsburg. Daar kunnen zij zich normaal gesproken vanaf zeven uur ‘s morgens inschrijven voor de vergadering van die dag. Al voor de aanvang verzamelde zich een tiental parlementariërs. Zij stonden in de rij om in te tekenen. De koffer was al gepakt om snel te kunnen afreizen naar hun permanente woonplaats. Dagelijks gaat het om tientallen parlementariërs die zo gratis uit de ruif eten. De RTL reporters filmden twee uur lang op de betreffende etage.

Per vergadering wordt 284 euro aan daggeld uitgekeerd. Gemiddeld per maand zijn er twaalf vergaderdagen wat 3.400 euro per maand kan opleveren. Het frauderen is geen gewoonte van ieder lid, maar komt meer dan eens voor. Zo wordt Europa opgelicht.
Overigens bedraagt het salaris van een Europarlementariër 7.339 euro per maand, plus een belastingvrije uitkering van bijna 4.000 euro. Dat maakt samen 11.320 euro per maand. Daar komt dan het daggeld van maximaal 3.400 euro bovenop, er van uitgaand dat er gemiddeld twaalf vergaderingen per maand zijn, en hebben we het over bijna 15.000 euro per maand en zo’n 176.400 euro per jaar. Dat is meer dan dat de Duitse Bondskanselier verdient in een jaar, zo laat de RTL presentatrice fijntjes weten. Of de parlementariërs er nu wel zijn of niet, dat bedrag krijgen ze.

De eerste gesnapte parlementariër kwam al om kwart voor zeven met koffer het gebouw binnen. Als de reporter hem vraagt of hij hier alleen maar komt om zijn presentiegeld op te strijken, krijgt hij van de parlementariër als antwoord “That’s not your business” en loopt deze snel door.
Een gesnapte Ierse afgevaardigde Kathy Sinnott dreigde direct met een aanklacht tegen de reporters. Haar commentaar: “Ik zou maar heel voorzichtig zijn wat u over mij zegt. Ik heb nu net al zeven uur gewerkt. Wees u voorzichtig met wat u gaat beweren.” Maar helaas geldt de riante vergoeding van 284 euro niet voor werk ‘s nachts.
Nummer drie kwam met een eerder gehoorde smoes: “Ik moet vandaag nog in mijn kiesdistrict werken”, en ook deze loopt haastig weg richting de lift.
Nummer vier die de lift uitkwam, werd ook geconfronteerd met de vraag van de reporter en vluchtte direct de lift weer in, zonder te tekenen. “Waarom loopt u weg, schaamt u zich niet?”, zo vroeg de reporter. Maar zonder commentaar sloot de liftdeur zich.
Hiltrud Breyer, van de Grünen, probeerde zich ook te registreren, maar zodra zij met haar koffer uit de lift komt dook zij direct de lift weer in. De reporter achtervolgde haar, maar Breyer bleef met de rug naar hem toestaan. Vervolgens snelde ze de lift weer uit. “Dit is toch niet te begrijpen, laat me met rust, ik vind het onbeschaamd.”
Evelyne Gebhardt van de Duitse SPD vluchtte niet, maar beweerde: “Ik werk hier vandaag gewoon in het parlement en heb nog veel te doen. Ik heb een overnachting hier gehad en het is een normale werkdag voor een parlementslid. We moeten ons hier ook voorbereiden. Ik mag mij hier laten inschrijven en dan krijg ik het geld ook”. Maar de reporter meende dat deze werkzaamheden al in haar reguliere salaris is ingecalculeerd. Het is bij u zeker: “Pakken wat je pakken kunt?”. Gebhardt: “Nee zeker niet, alstublieft”.

Alle smoezen blijken regelrechte leugens. Geen enkele reden die werd opgegeven, was waar. Uiteindelijk wordt de cameraploeg door beveiligingspersoneel en de generaalsecretaris van het Europees Parlement (!) uit het gebouw gezet, hoewel de reporter bij het Europees Parlement geaccrediteerd is.
De reden dat deze parlementariërs hier zo gevoelig op reageren is omdat zij deze zaakjes voor het grote publiek en hun kiezers willen weghouden, aldus Martin.

De Spaanse krant El Mundo besteedde in maart dit jaar ook al aandacht aan deze onfrisse zaken. Zij kwamen tot soortgelijke conclusies. Al dit soort zakkenvullerij wordt uiteindelijk door de Europese belastingbetaler gefinancierd.

“Als het om geld gaat, stellen de Europarlementariërs hun eigen regels en wetten op”, aldus RTL.

Lienden, 29 december 2011