Vrijdag 16 november vierde De Friesche Trouw – met nummer Nederland, de oudste vrijmetselaarsloge in Friesland – het 225–jarig jubileum in het Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden. Zelden zal het museum zoveel bezoekers in rokkostuum – het traditionele ‘uniform’ van de vrijmetselaar – hebben mogen verwelkomen.
Tijdens de receptie kreeg Commissaris van de Koningin Ed Nijpels het jubileumboek uitgereikt door voorzittend meester Gerrit Fokkema van De Friesche Trouw. Dit maal geen ‘geschiedenisboek’ over de historie van de Friese loge, maar een spannende filosofisch getinte roman, waarin De Friesche Trouw slechts zijdelings een rol speelt.


Volgens de schrijvers van de thriller – de broers Frank en Maarten Meester – maakte dit gegeven de kans des te groter dat Nijpels het jubileumboek ook daadwerkelijk gaat lezen. Op zijn beurt prees Ed Nijpels de vrijmetselarij als een moderne vereniging, die zich bezig houdt met actuele thema’s als tolerantie, vrijheid van meningsuiting en individuele ontwikkeling.

Na de receptie volgde een feestelijk diner voor ruim 140 genodigde vrijmetselaars en hun partners. Er werd gespeecht, gegeten en gedronken en genoten van maçonniek cabaret, verzorgd door vier van de circa zeventig leden van De Friesche Trouw. Halverwege de avond dreigde het even mis te gaan toen het brandalarm zich luid en duidelijk liet horen, maar de toegesnelde brandweerauto’s konden onverrichter zake weer kazernewaarts keren, want het betrof een vals alarm.
De aansporing op de menukaart – ‘Laat u verassen’ – bleek daarom een gewone spelfout te zijn en niet meer dan dat. En zo bleef het gezellig tot in de kleine uurtjes.