Wellicht heeft u er wel eens iets over gehoord of gelezen: de driejarige gebedsactie van Open Doors voor Noord-Korea. Open Doors is een organisatie die al langer dan vijftig jaar vervolgde christenen bezoekt en hen helpt. Nergens ter wereld worden christenen zo verdrukt als in Noord-Korea. De gebedsactie eindigde officieel op 31 december 2007. Toch blijft uw gebed nodig.


Noord-Korea staat al jaren nummer 1 op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Het land heeft geen echte kerken en de Bijbel is verboden. Als ontdekt wordt dat je christen bent, word je met je hele gezin in een strafkamp opgesloten. Open Doors schat dat er rond de één miljoen mensen in zulke concentratiekampen vastzitten, onder wie enkele honderdduizenden christenen. Christenen kunnen alleen vrijkomen als er een wonder gebeurt.
Noord-Korea telt ongeveer 20 miljoen inwoners. Ondanks de zware druk zijn er naar schatting toch ongeveer een half miljoen christenen in het land. Een aanzienlijk deel van hen zit dus gevangen. Ex-gevangenen die christenen hebben meegemaakt in de concentratiekampen zeggen dat zij het zwaarst mishandeld worden, maar toch hun geloof niet verloochenen.
Mensen die in het geheim christen zijn, kunnen slechts spaarzaam andere christenen ontmoeten. Het is te gevaarlijk om in groepen bijeen te komen voor bijbelstudie en gebed. Daarom gebeurt dat hooguit in tweetallen, tenzij er zich een bijzondere gelegenheid voordoet. Gelukkig zijn er ook gezinnen waar iedereen christen is. Dan kan er openlijker over het geloof gesproken worden. Wel moeten ouders oppassen met wat ze jonge kinderen vertellen. Die kunnen per ongeluk iets zeggen tegen een vriendje of een leraar, met alle gevolgen van dien.