Professor Michael Ovadia heeft het grootste deel van zijn beroepsleven gewijd aan de studie van de medische kwaliteiten van slangengif. Zeven jaar geleden nam zijn carrière een ‘kaneelwending’. Dit was het gevolg van het nadenken over een bepaald Bijbelgedeelte. Ovadia gelooft dat hij een middel heeft ontdekt dat de volken van de oudheid tegen de verspreiding van besmettelijke ziekten gebruikten.


Het is al geen theorie meer, want het Zoölogisch Instituut van de Universiteit van Tel Aviv is bezig een uniek kaneelextract op de markt te brengen dat naar verluidt ‘virusinfecties van hiv tot vogelgriep de kop indrukt’.

Dit meldt Ami Nieuws in het Oktober nummer. Ami Nieuws is een maandelijkse nieuwsbrief die uitgegeven wordt door het Jeruzalem Bijbel Centrum met het doel het geven van onderwijs en voorlichting. Positieve voorlichting over Israël levert een bijdrage tot een beter begrip en wederzijdse waardering tussen joden en christenen. Ami Nieuws komt regelmatig met nieuwsfeiten over interessante ontwikkelingen binnen de Israëlische wetenschappelijke wereld.

Veertig jaar lang werkte Ovadia in het laboratorium met natuurlijke antistoffen. Hij ontdekte dat bepaalde soorten gif een virus dat op het menselijke griepvirus lijkt, kunnen deactiveren. Alles liep op rolletjes in zijn carrière. Hij was op zijn terrein een bekend onderzoeker met vele publicaties op zijn naam. Maar hij was er niet tevreden mee. Hij zocht naar de grote doorbraak waar elke wetenschapper op hoopt.
Ovadia kreeg zijn doorbraak toen hij op een ochtend in de synagoge naar het voorlezen uit de Tenach zat te luisteren. Hij legt uit: “Er is een gedeelte waar staat dat de hogepriesters (de cohens) heilige olie klaarmaakten waarmee zij zich moesten zalven voordat zij een dier offerden. Ik had zo’n vaag idee dat deze olie, die met kaneel werd bereid, wel eens een rol kon spelen bij het tegengaan van de verspreiding van infecterende cellen in mensen”.

Terug in het lab bleken zijn eerste experimenten deze theorie al te bewijzen. Het kaneelextract was in staat om kipembryo’s snel immuun te maken tegen een virus dat de wereldwijde pluimvee-industrie elk jaar miljoenen dollars kost. Ovadia waarschuwt dat mensen geen grote doses natuurlijk kaneel mogen innemen. “Als iemand het een paar keer per dag inneemt om zich zo tegen de griep te beschermen, gaat het als een gif werken”.

Van alle prachtige ontdekkingen van Israëlische wetenschappers die door de jaren heen gepubliceerd zijn in de AMI nieuwsbrief, is dit misschien wel de beste vanwege zijn potentieel om zowel bij mensen als dieren ziekten te voorkomen en te genezen. Het kan miljoenen doden voorkomen en er voor zorgen dat vele andere miljoenen geen pijn hoeven te lijden. De mogelijke toepassingen zijn bijna eindeloos. En het begon allemaal met een hoogopgeleide joodse wetenschapper die in een synagoge naar het voorlezen uit de Schrift zat te luisteren.