Enige tijd geleden vond het “International Forum of Secret Services” plaats, waar spionage chefs van 39 landen in het Pribaltiskaya Hotel in St.Petersburg elkaar ontmoetten.

Vertegenwoordigers van onder andere de CIA, de FBI, de Britse MI5 en de Russische geheime dienst waren bijeengekomen om over belangrijke onderwerpen van gedachten te wisselen, aldus de Italiaanse krant La Stampa.
Ongeveer 100 chefs van diverse diensten van de westerse wereld spraken met hun Russische collega’s onder andere over permanente internationale samenwerking van inlichtingendiensten in de strijd tegen het terrorisme.

“Er is geen ander alternatief dan het proces van eenwording”, zei Nikolaj Patrushev, directeur van de FSB, de opvolger van de beruchte KGB. Hij sprak van een nieuw niveau van samenwerking met het westen.
De discussies waren “concreet en praktisch”, aldus een verslaggever van La Stampa die door een van de spionagechefs te woord werd gestaan.
Volgens de ‘Voice of Russia World Service’ was een van de thema’s op deze geheime conferentie de installering van een internationale spionage organisatie, onder andere gericht tegen de dreiging van het terrorisme. President Poetin zou een grote voorstander van zo’n instelling zijn. Hij hield zelf een voordracht over samenwerking tussen de diverse geheime diensten.

Het feit dat een half jaar na de aanslagen van 11 september in New York de spionagechefs van West-en Oost-Europese landen elkaar ontmoetten in Rusland, mag toch wel als een uitzonderlijke gebeurtenis beschouwd worden.

Dat neemt niet weg dat Oost-Europese en met name Russische inlichtingendiensten nog actief zijn in de meeste Europese landen. Onlangs werd er in Engeland een 45-jarige ingenieur gearresteerd op verdenking van uitvoer van illegale militaire apparatuur naar Rusland. Het zou gaan om nachtkijkers, radarapparatuur en navigatiesystemen voor gevechtsvliegtuigen.

Ook is Moskou verwikkeld in een spionageschandaal in Japan waar de bezette Koerillen eilanden een centrale rol in spelen.
In de Verenigde Staten worden nog regelmatig Russische en Oost-Europese spionnen gearresteerd en uitgewezen. Deze incidenten worden meestal verzwegen door de pers.