Van 1 tot 5 juni a.s. zal de jaarlijkse Bilderberg conferentie plaatsvinden in het luxe hotel Chateau Du Lac even buiten de Belgische hoofdstad.
Politici, diplomaten, presidenten, parlementsleden, topfiguren uit het zakenleven van de Anglo-Saksische wereld zullen enkele dagen, volledig afgeschermd van de buitenwereld, op informele wijze met elkaar discussiëren. Journalisten worden niet toegelaten en er worden geen persconferenties gehouden of verklaringen afgegeven.


In tegenstelling tot eerdere jaren wordt er door het secretariaat van de Bilderberg conferentie wel een persbericht naar de diverse krantenredacties gestuurd. Vreemd genoeg vindt men daar de conferentie te oninteressant om er aandacht aan te besteden.

De Bilderberg conferenties zijn door prins Bernhard met behulp van de CIA in 1954 opgericht. De eerste conferentie vond plaats in Hotel de Bilderberg in Oosterbeek. Vanaf het eerste uur waren de Amerikanen van de partij.
Sindsdien bestaat er een vrijwel complete media black-out.

Hoofdredacteuren van Nederlandse kranten die hun wekelijks ‘redactioneel spreekuur’ houden, excelleren in terughoudendheid. Er heerst een algemene onwil bij de Nederlandse media om de Bilderberg conferenties te verslaan.
Een hoofdredacteur van een bekende Nederlandse krant wijdt dat aan “slordigheid, luiheid en ongeïnteresseerdheid”. Er zitten volgens hem geen kwade bedoelingen achter, laat staan een dubbele agenda.

De Bilderberg conferenties worden meestal één keer per vier jaar in Amerika of Canada gehouden, de overige jaren vinden zij plaats op diverse locaties in West-Europa. Voorgaande jaren vonden de geheime conferenties plaats in Lissabon (1999), Turnberry (Schotland) in 1998, in 1997 te Atlanta (USA), in 1996 in Toronto (Canada) en in 1995 aan het Zwitserse Vierwoudstedenmeer.
Ook enkele Nederlanders zullen weer de conferentie bezoeken. Wie dat zijn wordt geheim gehouden. Alleen onderzoeksjournalisten en speurders weten achteraf de deelnemerslijst samen te stellen.

Eerst was er sprake van dat de Bilderberg conferentie in Oostenrijk gehouden zou worden. Vanwege de verwikkelingen rond de Oostenrijkse leider Jörg Haider, werd de conferentie aanvankelijk naar Zwitserland verplaatst. Uiteindelijk kreeg Brussel de eer. Nederlandse journalisten hoeven nu niet meer ver te reizen en kunnen nu blijk geven van hun interesse voor zaken die men buiten de publiciteit wil houden.