AMSTERDAM-LIENDEN, Het KNP:
De financiële markten zetten niet alleen landen en regeringen onder druk. Ze vervangen nu ook zittende premiers door niet verkozen bankiers, die dan ook nog eens liefst op de loonlijst hebben gestaan van de zakenbank Goldman Sachs. “In amper twee weken tijd neemt Goldman Sachs zowel de Europese Centrale Bank als Italië over”, luidt het commentaar op de traderblog Zerohedge.

In oktober 2008 onthulde de New York Times reeds hoe kopstukken van deze zakenbank vrijwel alle financiële posities binnen de Amerikaanse regering hebben ingevuld. De bank wordt ook wel ‘Government Sachs’ genoemd.

De Amerikaanse oud-minister van Financiën Henry Paulson kwam van Goldman Sachs en zo ook zijn assistent Neel Kashkari. Toen de ‘kredietcrisis’ volop woedde werd hij aangesteld als interimhoofd van het Departement voor Financiële Stabiliteit en beheerde daarmee het budget van 700 miljard dollar dat met de Emergency Economic Stabilization Act werd vrijgemaakt om de Amerikaanse banksector te ondersteunen.

Kashkari werkte bovendien als ingenieur voor de wapenproducent Northrop Grumman. Hij kende Paulson nog uit de tijd dat hij voor het filiaal van Goldman Sachs in San Francisco werkte toen Paulson daar algemeen directeur was.

Oud-directeur van Goldman Sachs San Francisco Henry Paulson werd gerekruteerd door oud-stafchef van het Witte Huis en oud-bestuurslid van Goldman Sachs Josh Bolten. De bank is tijdens de kredietcrisis meerdere malen uitgekocht door de ‘federale regering’.

Oud-staatssecretaris van Financiën onder Bush, Reuben Jeffrey III werd in 1997 directeur van het kantoor van Goldman Sachs in Parijs. Na 9/11 werd Jeffrey speciaal adviseur voor Bush, waarna Goldman Sachs deze verantwoordelijkheid overnam.

Oud-bestuursvoorzitter van de Federal Reserve Bank of New York Stephen Friedman komt van Goldman Sachs. President van de Federal Reserve Bank of New York William C. Dudley was 10 jaar lang hoofdeconoom van Goldman Sachs. En oud-hoofd van een belangrijke component van het Federal Reserve System, het Federal Open Market Committee, E. Gerald Corrigan is directeur van het Office of the Chairman van Goldman Sachs.

Robert Rubin was de Amerikaanse minister van Financiën onder Clinton. Hij was 26 jaar werkzaam voor Goldman Sachs en tussen 1990 en 1992 mede-bestuursvoorzitter van de investeringsbank. Hij is de huidige vicepresident van de Council on Foreign Relations.

Oud-directeur van Goldman Sachs Jon Corzine was tot 2010 gouverneur van New Jersey. Oud-stafchef van het Witte Huis onder Obama, Rahm Emanuel, werkte naast Wasserstein Perella ook voor Goldman Sachs.
De staatssecretaris van Financiën Robert Hormats, de opvolger van Reuben Jeffrey III, was vicepresident van Goldman Sachs International. Adjunct-directeur van de Amerikaanse Nationale Economische Raad (NEC) Diana Farrell werkte voor Goldman Sachs in New York en is tevens lid van de prestigieuze adviesraad Council on Foreign Relations.

De Amerikaanse ambassadeur voor Duitsland Philip Murphy was tussen 1993 en 1997 directeur van het filiaal van Goldman Sachs in Frankfurt. Tussen 1997 en 1999 was Murphy president van Goldman Sachs Azië.
Stafchef van het ministerie van Financiën onder Obama, Mark Patterson, is tevens lobbyist voor Goldman Sachs. Bestuurslid van de Security and Exchange Commission (SEC) Adam Storch was voorheen de vicepresident van de Business Intelligence Group (BIG) van Goldman Sachs. Ook de stafleden van het Witte Huis Alexander Lasry, Sonal Shah en Gregory Craig komen van Goldman Sachs.
Voorzitter van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) onder Obama, Gary Gensler, was in totaal 18 jaar werkzaam voor Goldman Sachs.
Maar in Europa neemt Goldman Sachs nu ook de financiële sleutelposities over.

Mario Draghi, van 2002-2005 vicevoorzitter en algemeen directeur van Goldman Sachs International, staat sinds 1 november aan het hoofd van de Europese Centrale Bank.
Onlangs nam de Italiaanse premier Berlusconi ontslag. Hij wordt opgevolgd door Mario Monti.
Net als Draghi staat ook Monti op de loonlijst van de Amerikaanse bank. Hij is internationaal adviseur van Goldman Sachs en zit in de adviesraad van Coca Cola, zo staat te lezen in zijn cv op de website van de Europese Commissie.
Maar Monti is ook Europees voorzitter van de Trilaterale Commissie dat werkt aan een internationale alliantie tussen de Verenigde Styaten, Europa en Japan. Ook is Monti lid van de in september 2010 opgerichte Spinelli Group, een club van pertinente Eurofielen, genoemd naar Altireo Spinelli, Italiaans voorstander van de Europese eenwording.
Opmerkelijk staat ook Victor Halberstadt op de lijst van de Internationale Adviesraad van Goldman Sachs. Hoe een balletje toch kan rollen. Halberstadt is de toporganisator van de Bilderberg conferenties. Maar ook andere zwaargewichten zitten in deze adviesraad, onder andere Otmar Issing, voormalig topman van de Deutsche Bundesbank en tot 2006 in het bestuur van de Europese Centrale Bank, evenals Lord Brian Griffiths of Forestfach, voormalig topadviseur van Margaret Thatcher. Hij was een van de belangrijkste architecten van de Britse privatiseringscampagnes, die vele duizenden Britten aan de bedelstaf hebben gebracht. Hij was korte tijd een van de directeuren bij het Britse dagblad The Times.
Monti hoort volgens sommige critici tot een ‘financiële maffia die Europa sinds 2008 in de vernieling hebben gebracht’.

Mario Draghi is de huidige topman van Goldman Sachs. Voor 2006 was hij tevens hoofd van de Italiaanse Centrale Bank, de Banca d’Italia.
In deze hoedanigheid zat hij in het bestuur van de Europese Centrale Bank. Hij is eveneens een van de directeuren van de Bank voor Internationale Betalingen, de BIS in Basel. In het bestuur van de Wereldbank zat hij als vertegenwoordiger van Italië. En hij zit in de bestuursraad van de International Bank for Reconstruction and Development en de Asian Development Bank. Van 1991 tot 2001 was hij minister van Financiën in Italië.

“Dit is de bende criminelen die ons met de financiële ramp opzadelde. Het is alsof je brandstichters vraagt om het vuur te blussen”, luidt het commentaar in de Italiaanse krant Il Giornale. Die krant is net zoals zoveel Italiaanse media in handen van Berlusconi, wat de scherpe maar daarom niet minder terechte reactie verklaart.
Berlusconi is de tweede premier in een week tijd die de baan moet ruimen onder druk van de ‘financiële markten’, zeg maar de speculanten.

De Griekse premier Papandreou werd vervangen door Loukas Papademos. In Griekenland is de hand van Goldman Sachs duidelijk zichtbaar. De bank hielp Griekenland om de overheidscijfers op te smukken zodat het land de eurozone kon worden ingeloodst.
Dat gebeurde door schulden om te toveren in complexe financiële producten zoals swaps. Voor die diensten betaalde Griekenland in 2001 300 miljoen dollar aan Goldman Sachs.
Papademos was op dat moment gouverneur van de Nationale Bank van Griekenland en zat tot zijn nek in de spelletjes die Goldman Sachs met Griekenland speelde.
Draghi, die pas een jaar later bij Goldman Sachs arriveerde, verdedigde zich in het Europees Parlement dat hij niets van die diensten afwist. Is het geloofwaardig dat ook Papademos van niets wist? En wat zegt dat dan over zijn kwaliteiten?
Draghi en Papademos hebben nog iets gemeen. Zij zijn beiden lid van de Trilaterale Commissie, een organisatie die in 1973 werd opgezet door de bankier en Bilderberger David Rockefeller.

In 1981 wijdde Noam Chomsky een deel van zijn boek Radical Priorities aan de Trilaterale Commissie.
De invloed van die club op de regering van de Amerikaanse president Carter zou te groot geweest zijn, vond Chomsky. Hij richtte zijn pijlen op een rapport van de Trilaterale Commissie dat in 1975 verscheen. Dat rapport met de titel ‘The crisis of democracy’ ijverde voor “a greater degree of moderation in democracy”, zodat iets kon worden gedaan aan het “teveel aan democratie” van de voorbije decennia.
“The effective operation of a democratic political system usually requires some measure of apathy and noninvolvement on the part of some individuals and groups”, zo is in het rapport te lezen.
De democratie kan enkel werken als een deel van de burgers apathisch blijft, iets wat in de jaren ’60 en begin jaren ’70 niet het geval was.
Ondertussen is de democratie al zo gematigd dat kopstukken van de Trilaterale Commissie zonder verkiezingen op politieke sleutelposities terechtkomen. Beide bankiers komen trouwens regelmatig bij de geheime Bilderberg conferenties over de vloer.
Papademos was tot 2010 acht jaar lang het hoofd van de Griekse Nationale Bank en vice-president van de Europese Centrale Bank.
Een flink aantal bestuursleden van Goldman Sachs heeft hun carriere opgebouwd in de belangrijkste financiële instituten van deze wereld, zoals de Wereldbank, het IMF, de Federal Reserve, (de Amerikaanse Centrale Bank) en de Bank voor Internationale Betalingen, de International Bank for Reconstruction and Development en de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Sommige zijn lid van de Round Table of Industrialists, de absolute lobbyclub van het Europese bedrijfsleven en de genoemde Trilaterale Commissie.

Daarnaast zijn er de afgelopen jaren op zijn minst twaalf directeuren van Goldman Sachs geweest die allemaal een of meerdere keren aanwezig waren op de geheime Bilderberg conferenties, waaronder Mario Draghi. Politieke incest is wat deze economisch-financiële oligarchie kenmerkt en bepaalt.

Het Franse dagblad Le Monde sprak onlangs over “La franc-maconnerie européene de Goldman Sachs (de Europese vrijmetselarij van Goldman Sachs). Le Monde onthulde ook dat Monti op voordracht van Peter Sutherland tot de Trilaterale Commissie is toegetreden.

Sutherland was tussen 2001 en 2010 voorzitter van de Trilaterale Commissie en bezoekt elk jaar de geheime Bilderberg conferenties. Maar hoe kan het ook anders, Sutherland is momenteel voorzitter van Goldman Sachs International en vice-voorzitter van de lobbyclub The European Round Table of Industrialists.

Onderzoeksjournalist Marc Roche schreef onlangs een onthullend boek over de criminele praktijken van Goldman Sachs. In zijn boek ‘La Banque – Comment Goldman Sachs dirige le monde’ laat hij zien hoe Goldman Sachs sinds de jaren tachtig praktisch alle financiële instellingen binnen Europa op essentiële punten heeft overgenomen. Voor zijn verbluffend verslag kreeg Roche een van de belangrijkste boekprijzen in Frankrijk.

Na de Verenigde Staten (waar topman Hank Paulson onder George Bush minister van Financiën werd) vinden de Goldman Sachs-boys ook in Europa de weg naar de politiek.
De bank is momenteel onderwerp van een groot strafrechtelijk onderzoek naar fraude.
Goldman Sachs begon al in 2006 te gokken op een ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt, terwijl het toen nog volop cliënten overtuigde om mee te doen aan de immobiliënluchtbel.
Eén ding is zeker. Banken als Goldman Sachs hebben bijzonder weinig last gehad van de crisis die ze zelf veroorzaakten. Het is ook een van de banken die de hoogste bonussen uitbetaalt, vandaar de naam Goldmine Sachs.

Het hele verhaal staat op: http://www.nationaljournal.com/economy/-government-sachs-italian-style-20111110

Bron en gedeeltelijke overname: http://www.dewereldmorgen.be