In Iran is ondanks het zendingsverbod dat ingesteld is door de fundamenta­lis­tische moslimregering, het aantal protestanten sinds 1979 van rond 3000 tot ongeveer 20.000 gestegen. Van alle christenen in Iran zijn rond de helft ex-moslims.
Dit meldt het Duitse christelijke weekblad Idea Spektrum, dat zich baseert op een uitspraak van Dietrich Kuhl, internationaal secretaris van de christelijke zendingsbeweging WEC, (Weltweiter Einsatz für Christus).

Kuhl deed de uitspraak op de Essener Bibeltag die eind mei jl. is gehouden. De groei van het aantal protestanten in Iran is te danken aan de mentaliteit van de Iraanse christenen die tegen de verdrukking in van hun geloof hebben getuigd. Volgens Kuhl geldt dit eveneens voor een land als Nepal, waar in 1962 bijna geen enkele christen woonde, nu leven er 150.000.
“Met name in Afrika, Azië  en Latijns Amerika komt men zeer zendingsgeorien­teerde gemeenschappen tegen. In Duitsland hebben christenen te veel angst om afgewezen te worden”, aldus Kuhl voor een gehoor van duizend aanwezigen.

Het hoge missionaire engagement van niet westelijke landen komt met name tot uiting in het aantal zendelingen. In 1972 kwamen er slechts 3400 zendelingen vanuit Afrika, Azië en Latijns Amerika naar de westerse landen. Momenteel zijn dat er meer dan 40.000, en er is nog steeds sprake van een groei.
Het aantal protestantse missionarissen in de westerse wereld stagneert bij 84.000. Zuid Korea zendt bij voorbeeld dubbel zo veel zendelingen uit als Duitsland.
Grote gebieden in India en Saoedië-Arabië liggen nog braak voor de zending.