Iran probeert christenkolonel te breken

Ermelo/Teheran – De Iraanse christenkolonel Hamid Pourmand lijkt alleen nog door een wonder gered te kunnen worden van de doodstraf. Dit meldt het Amerikaanse persbureau Compass Direct. De afgelopen anderhalve week stond Pourmand diverse malen terecht voor een sjaria-gerechtshof in de Iraanse hoofdstad Teheran. De overheid zet hem zwaar onder druk om zijn geloof in Jezus Christus af te zweren.


Tot nog toe heeft Pourmand daaraan niet toegegeven. Als de rechtbank strikt de strenge islamitische wetgeving (sjaria) volgt, is er maar één straf mogelijk: dood door ophanging.

De Iraanse autoriteiten proberen Pourmand vooral psychisch te breken. Na zijn arrestatie in september 2004 is hij vijf maanden geïsoleerd en in het donker opgesloten. Bewakers laten hem herhaaldelijk de executieruimtes en de galg zien. Tenminste één keer kreeg hij een briefje en een pen toegeschoven met de mededeling dat hij nog een laatste boodschap mocht opschrijven. Ook is hem voorgelogen dat zijn vrouw en twee tienerzoons, Immanuel en David,  waren opgepakt en worden mishandeld vanwege Pourmands koppige houding.

Volgens Jenaï Sebaïk, woordvoerder van stichting Open Doors, welke opkomt voor vervolgde christenen, was te verwachten dat Pourmand zwaar onder druk gezet zou worden om zijn christelijke geloof af te zweren en weer moslim te worden. “Vanwege zijn hoge rang in het leger wordt deze leider van de pinksterbeweging beschouwd als een rolmodel voor de vele moslims die de laatste tijd christen zijn geworden of die overwegen dat te doen. Als ze erin slagen hem te breken, zullen veel pasbekeerde moslims zijn voorbeeld volgen, zo hopen de  autoriteiten. Aan de andere kant, als ze hem executeren zullen de Iraniërs dat zien als een negatieve reclame voor de islam en een positieve reclame voor het christelijke geloof. De autoriteiten weten heel goed dat het bloed der martelaren het zaad der kerk is. De kans dat Pourmand de doodstraf krijgt, lijkt mij daarom niet zo groot,” zegt Sebaïk. “Wel ben ik bang dat Pourmand hetzelfde lot ondergaat als Mehdi Dibaj in 1994. Die was ter dood veroordeeld wegens afval van de islam en proselitisme, maar werd op het laatste moment vrijgelaten. Een half jaar later werd hij echter vermoord. Nu kon de Iraanse overheid de handen in onschuld wassen, want de moordenaars zijn nooit gepakt.”

Pourmand werd in september tegelijk met meer dan tachtig andere kerkleiders gearresteerd. Hij is als enige niet vrijgelaten en werd onlangs door de ‘seculiere rechtbank’ veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Hij is volgens persbureau Compass Direct tegen zijn veroordeling in beroep gegaan bij het Opperste Gerechtshof. Volgens de rechter had de voormalige legerkolonel zijn superieuren niet laten weten dat hij christen was. In de islamitische republiek Iran mogen christenen geen officiersfuncties in het leger vervullen.

De beschuldigingen afvalligheid en proselitisme worden behandeld door de islamitische rechtbank, die strengere straffen hanteert. Pourmands vrouw en twee kinderen zijn uit hun huis gezet. Zijn opgebouwde pensioen is ingetrokken.
Open Doors is begin dit jaar met een protestactie gestart om de Iraanse overheid onder druk te zetten Hamid Pourmand vrij te laten. Meer hierover is te lezen op www.opendoors.nl.