AMSTERDAM-LIENDEN, Het KNP:
Afgelopen maandag demonstreerden een paar dozijn Ethiopiërs in Den Haag voor de ambassade van Saoedi-Arabië, tegen het geweld ten opzichte van deze bevolkingsgroep in de Arabische olie-staat. Media deden er plichtshalve verslag van, echter zonder enige diepte of achtergrond. Maar wat er steekt achter deze demonstratie is een enorme beerput van armoede, afpersing en onderdrukking.

Het Arabische land is weer begonnen met haar periodieke razzia’s om illegale immigranten op te sporen en, dikwijls mishandeld en bestolen van hun geld, terug te sturen naar het land van herkomst. Een heuse exodus van niet-arabieren vindt op dit moment plaats in het koninkrijk van Saoedi-Arabië. Tienduizenden Ethiopische en Jemenitische gastarbeiders zijn al gearresteerd en worden dagelijks grote groepen tegelijk uitgezet. Er zijn tot nu toe drie doden gevallen als gevolg van de oproer die onder deze bevolkingsgroepen is ontstaan.

“Saudization” is de Engelse term voor het arbeidsbeleid dat ertoe moet leiden dat een zeer groot deel van de buitenlandse werkkrachten hun baan afstaan aan Saoedische burgers. Er bestaan verschillende minima voor het aantal Saoedische burgers dat een bedrijf in dienst moet hebben. Er is echter meer aan de hand. De staat heeft, net als de meeste landen op het Arabische Schiereiland, al jaren een legaal slavernij-systeem dat het lot van arme gelukzoekers geheel in de handen laat van, dikwijls gewelddadige en tirannieke werkgevers.

Dit systeem zorgt ervoor dat niet de overheid maar werkgevers, die ongeschoolde buitenlandse werkkrachten in dienst nemen, verantwoordelijk zijn voor de werkvergunningen van deze mensen. Echter, dikwijls worden hun paspoorten en vergunningen afgenomen om deze werkkrachten te kunnen uitbuiten. In Nederland gebeurt dit incidenteel, zoals een paar jaar geleden met Poolse asperge-stekers. In Saoedi-Arabië is het echter volkomen legaal en zelfs overheidsbeleid dat werkgevers een dergelijke machtspositie hebben. Veel van de buitenlandse werknemers vervallen hierdoor in de illegaliteit, niet door eigen schuld, maar doordat hun werkgevers ze vasthouden zonder hun papieren terug te geven.

Om de zoveel jaar veegt Saoedi-Arabië het land schoon van illegale werkers. Dit jaar heeft de Saudische overheid alle immigranten 7 maanden de tijd gegeven om hun identiteitspapieren in orde te brengen of het land te verlaten. Sinds deze termijn op 4 november jongstleden verstreek, is het hek van de dam en heeft de politie al ruim 33.000 mensen gearresteerd. Het land is begonnen met een grootschalige deportatie van met name Afrikaanse, maar ook Aziatische immigranten. Van Ethiopische fabriekswerkers tot Indonesische babysitters, van Jemenitische schoonmakers tot Indiase huishoudsters; ze moeten allemaal het land uit als ze geen papieren kunnen tonen. En dat deportatieproces gaat dikwijls gepaard met grof geweld.

De eerste Ethiopiërs zijn al terug in het thuisland met verhalen van mishandeling en beroving door de Saoedische autoriteiten. Deze mensen hebben vaak een bestaan in Saoedi-Arabië opgebouwd met werk dat zelfs bestaat uit het bezitten van eigen winkels. Die zijn ze allemaal kwijt, nu de Saudische regering vindt dat deze mensen ook geen eigen zaken meer mogen bezitten.

De andere kant van het verhaal is dat Saoedi-Arabië te maken heeft met ghetto’s, berovingen en geweld vanuit onder meer de Ehtiopische immigranten binnen haar landsgrenzen. Dat gezegd hebbende: deze problemen hebben alles te maken met het jarenlange uitpersbeleid dat de oliestaat voert ten opzichte van goedkope werkkrachten. Er zijn bovendien legio video’s te vinden van onmenselijk geweld tegen Afrikaanse en Aziatische werkers in Saoedi-Arabië. Zoals het geval van een Ethiopische vrouw die vastgebonden werd aan een muur nadat zij, naar het zich laat aanzien, is mishandeld.

Er is helaas maar weinig Westerse media-aandacht voor deze gruwelijkheden. De blogger en voormalig Midden-Oosten-redacteur voor de Guardian Post, Brian Whitaker, houdt een website bij waarop de laatste ontwikkelingen gevolgd kunnen worden.

Voor nu heeft u een iets ruimer beeld gekregen bij de summiere berichtgeving van binnenlandse media omtrent een handjevol sympathisanten, dat de onmogelijke positie van hun landgenoten in Saoedi-Arabië aan de kaak wilde stellen, op een regenachtige middag in Den Haag.

Bron: overgenomen uit: Wikimedia Commons, geplaatst door Chris Develing op 20 november, 2013