Wereldwijd bevinden er zich op tal van plaatsen monumenten ter ere van de slachtoffers van de Nazi-terreur.
Voor de eerste keer is er nu in een Oosteuropees land een groot monument gebouwd voor alle slachtoffers van het communisme.
Kort geleden is in Csömör, een oostelijk gelegen buitenwijk van Budapest, een monument ingewijd ter nagedachtenis van 100 miljoen doden die gevallen zijn onder het wereldcommunisme. De onthulling van dit monument viel samen met de 50-jarige herdenking van de Hongaarse opstand.

De Hongaarse opstand kostte in totaal 3000 slachtoffers en 200.000 andere vluchtten naar het westen. Deze 3000 doden zijn meegeteld in de totale slachtpartij waar het communisme in de twintigste eeuw voor verantwoordelijk is geweest.
Dit meldt Idea Spektrum, het weekblad van de Duitse Evangelische Alliantie.

Volgens het Zwartboek van het communisme hebben de grootste communistische slachtpartijen plaatsgevonden onder Mao-tse-Toeng, verantwoordelijk voor 65 miljoen doden. Daarna volgt de Sovjetunie onder Lenin en Stalin met in totaal meer dan 20 miljoen doden.
Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn in Noord-Korea twee miljoen mensen omgebracht door het stalinistische bewind, direct gevolgd door Cambodja onder dictator Pol Pot.
In Afrika, de rest van Oost-Europa, diverse Aziatische landen en in Latijns-Amerikaanse landen zijn totaal in naam van het communisme vijf tot zes miljoen mensen omgebracht.

Bij de inwijding van het monument in Csömör waren tal van geestelijke hoogwaardigheidsbekleders aanwezig uit zowel de rooms-katholieke als de evangelische kerk. Ook vertegenwoordigers van de Hongaarse staat en regering waren aanwezig.
Uit Duitsland kwam voormalig CDU minister van Berlijn,  Rainer Eppelmann, op bezoek. Eppelman, voormalig evangelisch predikant, was een van de belangrijkste mensenrechtactivisten in de voormalige DDR.
De Hongaarse stichting die het beheer van het monument op zich neemt is ‘Gloria Victis’. Meer Engelstalige info is te zien op de Hongaarse website van de stichting:  http://gloriavictis.hu

Een andere communistische slachtpartij vond plaats kort na de Tweede Wereldoorlog in Oost-Pruisen. Wilhelm von Gottberg ging tijdens de inwijdingsplechtigheid in op deze vergeten massamoord waar de sovjets verantwoordelijk voor waren. Rond de 80.000 mensen in Koningsbergen (Kaliningrad) zijn in 1947 door de sovjets bewust verhongerd.
Von Gottberg is hoofd van een belangenvereniging voor voormalige inwoners van Oost-Pruisen. Zijn Duitse stichting hielp financieel mee aan het tot stand komen van het monument in Budapest.