AMSTERDAM-LIENDEN, Het KNP:
“Ben je het niet eens met het politieke beleid van Geert Wilders? Kun je niet langer meer met je baas door één deur? Hangt je vrouw je gruwelijk de keel uit? Of moet Sinterklaas een nekschot krijgen? Geen probleem. Natuurlijk is hier online een oplossing voor. Sinds kort bestaat er de Assassination Market, een markt voor huurmoordenaars”. Dit meldt Sander Duivestein op www.frankwatching.com

Het principe van Assassination Market is uitermate simpel. Een gebruiker meldt zijn slachtoffer via een Luxemburgse site aan om op de dodenlijst te zetten. Je vult de naam van de kandidaat in en voorziet deze van een kleine bio. Vervolgens kunnen mensen gezamenlijk de prijs van het slachtoffer bepalen, door anoniem Bitcoins te doneren. De uiteindelijke moordenaar krijgt de pot wanneer hij bewijsmateriaal kan aanleveren. Dit bewijsmateriaal is de datum waarop de moord heeft plaatsgevonden. De moordenaar moet deze datum voordat de moord plaatsvindt, versleuteld in een Bitcoin, opsturen naar de website.

De website bestaat nu zo’n vier maanden. Een zestal mensen staan op de lijst. Met de moord op president Barack Obama kun je 40 Bitcoins verdienen. Het hoofd van Ben Bernanke, de president van de Amerikaanse Centrale Bank, levert 124 Bitcoins op. Enkele tijd geleden tikte de koers van de Bitcoin de 900 dollar aan, dus dit is toch gauw 111.600 Amerikaanse dollars.
De Assassination Market maakt onderdeel uit van het ‘deep web’ ofwel ‘dark web’, het ‘onzichtbare’ deel van internet, waarvan de internetpagina’s niet door zoekmachines als Google worden geïndexeerd.

Kuwabatake Sanjuro (uiteraard een pseudoniem), de maker van de site, heeft ervoor gezorgd dat de site draait met behulp van het anonieme netwerk Tor. Hetgeen ervoor zorgt dat hij niet te traceren is. Ook de gebruikers van de website zijn zodoende niet te achterhalen.
Via het Tor-netwerk zijn meerdere soortgelijke initiatieven te achterhalen. Voorbeelden zijn Unfriendly Solution en C’thulhu Resume, ‘die jouw probleem in het graf stoppen’ of het Hitman Network, die iedereen vermoorden behalve kinderen onder de 10 jaar en bekende politici.

Hitman Network bestaat slechts uit drie ‘contract killers’ die voornamelijk in de VS, Canada en een aantal Europese landen personen uit de weg ruimen. Dat kost een tot drie weken, maar de opdrachtgever is verzekerd van zijn wens. “Vertel anderen van deze mogelijkheid en je krijgt 1% van de opbrengst”.

C’thulhu Resume werkt vanuit een Zwitsers adres, bestaat uit soldaten en huurlingen van het Franse vreemdelingenlegioen met meer dan vijf jaar keiharde gevechtservaring. Ze presenteren zichzelf onbeschaamd als een criminele organisatie. En ze zijn anoniem. Volstrekt anoniem. De opdracht tot een huurmoord is niet te herleiden tot de opdrachtgever en de huurmoordenaar is niet op te sporen. Ook de betaling laat geen enkel spoor na. De organisatie is daar trots op. “Jij kunt ons niet naar de gevangenis sturen en wij kunnen jou niet in de gevangenis stoppen”.
C’thulhu is trouwens een demonisch monster dat voorkomt in een boek van de occulte horrorschrijver H.P. Lovecraft. Rond C’thulhu bestaat een soort cultus. Er zijn T-shirtjes voor babys te koop met dit afzichtelijke monster erop.

Unfriendly Solution schrijft op haar site: “Ik weet helemaal niets over jou, en jij weet helemaal niets over mij. Het slachtoffer dat jij wilt dat verdwijnt, sterft. Niemand zal ooit te weten komen waarom of wie dit gedaan heeft. Bovendien doe ik mijn best om alles eruit te laten zien dat het een ongeluk of zelfmoord was. Ik heb de afgelopen zeven jaar veel ervaring opgedaan. Het heeft mij veranderd. Ik heb geen enkele empathie voor de mens meer. (…) Dit maakt van mij de beste professional om jouw problemen de wereld uit te helpen en het maakt me ook beter dan alle andere huurmoordenaars. Als je genoeg betaalt doe ik ALLES wat je maar wilt doen tegen het slachtoffer. En als ik zeg alles, dan bedoel ik alles”. Maar zo laat Unfriedly Solution weten, we doen het wel over het Tor Network, dat is het veiligste.Meer op: http://www.dailydot.com/crime/deep-web-murder-assassination-contract-killer/

Sanjuro hoopt met zijn website alle overheden ter wereld te vernietigen. De wereld wordt er volgens hem een betere plaats door. In een interview met Andy Greenberg van Forbes zei hij dat met behulp van dit systeem een paar politici uit de weg geruimd kunnen worden, waardoor “we kunnen overgaan tot een fase van rust, privacy en laissez-faire”.
Het idee achter een centrale plek om anoniem te handelen in moorden is niet nieuw. Al in 1992 beschreef Tim May in zijn “The Crypto Anarchist Manifesto” een toekomst waarin encryptie aan de basis staat van een anarchistische samenleving. Een paar jaar later, in 1997, werkte Jim Bell het idee van een markt voor moordenaars verder uit in zijn essay “Assassination Politics”.
Deze uitwerking vormt de blauwdruk voor Sanjuro’s website: “Als slechts 0,1% van de bevolking, of één persoon op elke duizend, bereid zou zijn om 1 $ te betalen om een of andere overheidsslijmbal te laten creperen, zou er in feite een bonus van 250.000 $ op zijn hoofd staan. (…) Samen met alle veiligheid en anonimiteit op het web zou dat de beste methode zijn om een regering te dwingen wel twee keer na te denken wat ze willen doen”.
Triomfantelijk meldt hij: “De kans is groot dat niemand boven het niveau van een provinciale bestuurder het risico zou willen lopen zelfs maar op kantoor te zijn”.

De vraag is nu hoe serieus we dit initiatief moeten nemen. Tot op heden is nog niemand op de lijst vermoord. Maar wat als dit wel gebeurt? Wellicht zijn er sites, er komen er steeds meer, die puur op oplichting gericht zijn. Sommige sites komen niet serieus over, er staan cynische grappen op, maar zijn wel serieus.
Eén ding maakt het bestaan van deze website overduidelijk. In het dagelijks leven zien we steeds vaker hoe cryptografie het bestaande systeem onder druk zet. Denk maar aan Silk Road of Bitcoins. De overheid heeft hier niet of nauwelijks controle over.

Op dit moment maakt slechts een enkeling gebruik van dit soort initiatieven. Cryptografie is nog te complex voor de gewone burger. Maar trek de lijn naar de toekomst door. Binnen nu en tien jaar is cryptografie niets anders dan een app op je smartphone. Voor iedereen vrij toegankelijk. Wat voor een invloed zal dit hebben op onze samenleving? Hebben we straks nog wel een samenleving?

Bron:

Assassination Market: Kickstarter voor huurmoordenaars