AMSTERDAM-LIENDEN, Het KNP:
Het antisemitisme is in 2012 in de westerse wereld toegenomen. Tegenover het jaar daarvoor maar liefst met 30%. In vergelijking met 2009 is antisemitisme met 61% afgenomen.
Een Israëlisch onderzoekscentrum verbonden aan de universiteit van Tel Aviv maakte kort geleden bekend dat de meeste gevallen van antisemitisme in Frankrijk, de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië voorkomen. In totaal gaat het om 686 gevallen.

Slechts 23 gevallen zijn bekend in Duitsland. In Oostenrijk zijn twee gevallen van antisemitisme bekend en in Zwitserland een geval. Daarmee vormen de Duitstalige landen een gunstige uitzondering op de rest van de meeste westerse landen.
Het Israëlische studiecentrum heeft in 2011 wereldwijd 526 gevallen geregistreerd en het jaar daarvoor 614 gevallen.
Dat meldt Idea Spektrum, het weekblad van de Evangelische Alliantie in Duitsland.

Europees recordhouder antisemitisme is Frankrijk met 200 geregistreerde gevallen. Dat is negen keer meer dan in Duitsland.
De voorzitter van het Europese Joodse Congres, Moshe Kantor, verklaarde dat de aanslag op de joodse school in Toulouse in maart 2012 ervoor gezorgd heeft dat er nog meer antisemitische gevallen voorkwamen. Toen vermoordde een radicale moslim in koelen bloede een rabbijn, drie kinderen van een joodse school en drie soldaten.
Kantor zei ook ongerust te zijn over het snel groeiend antisemitisme in Hongarije en Polen. In Hongarije is sprake van ‘zeer verontruste antisemitische trends van geheel Europa’. Ook in Polen is grafschenderij van joodse graven toegenomen.