Osama in actie aan de zuidelijke grens
Banden met radicalen in Mexico in een samenzwering in de VS te infiltreren, volgens rapport van de M16

door Gordon Thomas

De geheime inlichtingendienst van Groot-Britannie, de M16, heeft de eerste bewijzen geleverd dat al-Qaida een belangrijke rol speelt in de nieuwe Koude Oorlog tussen Noord- en Zuid-Amerika; er bestaan banden tussen het terreurnetwerk van Osama bin Laden en subversieve elementen in Mexico met de bedoeling in de VS te infiltreren.


Dit bleek toen de Venezolaanse president Hugo Chavez met bluf Engeland aan zijn kant wist te krijgen na winst te boeken in een andere grimmige strijd tegen Washingrton om invloed en economisch voordeel in Zuid-Amerika.

Chavez is in Londen voor een ontmoeting met  burgemeester Ken Livingstone, die Bush fel vijandig gezind is en andere prominente Engelse tegenstanders van de oorlog in Irak. Zijn komst valt samen met de neerwaartse spiraal in populariteit van Eerste Minister Tony Blair, hoofdzakelijk om zijn blijvende steun aan Bush.

Downing Street zal nauwkeurig het oog houden op het bezoek van Chavez, niet het minst omdat hij de grootste voorrad oliereserves op het westelijk halfrond beheerst. Naarmate de olieprijzen stijgen gebruikt Chavez de extra winsten om zijn positie bij het electoraat te verbeteren. Vorige week zei hij nog dat hij  herverkiezing  “voor onbepaalde tijd” zoekt, die verder gaat dan de grondwettelijke limiet van 2014.

Chavez, een paratrooper van 51 jaar oud, is deze week in Londen neergestreken en werd aangemoedigd door de wetenschap dat zijn snel groter wordende invloed in Zuid-Amerika spoedig een wijziging van het machtsevenwicht ten gevolge zou hebben na verkiezingen in Peru, Nicaragua en Mexico.
Dit zou resulteren in een verwijdering tussen Westerse oliemaatschappijen die zich zorgen maken over de stijgende olieprijzen en de Zuid-Amerikaanse olieproducenten die nu heel enthousiast buitenlandse maatschappijen bedreigen met een verdere prijsstijging.
De M16 noemt de situatie “een nieuwe en gevaarlijke dreiging voor de stabiliteit, die ook door al-Qaida uitgebuit wordt”.

Bijzonderheden over de infiltratie van al-Qaida in Latijns-Amerika staan in documenten die ontdekt zijn bij anti-terreuroperaties in Pakistan uitgevoerd om Osama bin Laden te zoeken.
Uit de documenten blijkt o.a. dat al-Qaida contacten gelegd heeft met de terreurgroepen FARC in Colombia en het Blinkend Pad in Peru. Zij wijzen eveneens uit dat de al-Qaida banden heeft met duizenden Moslim-studenten in de Dominicaanse Republiek.

Een ander document uit Pakistan geeft aan dat er banden zijn tussen al-Qaida en het Revulutionaire Volksleger van Mexico, de EPR. Uit de documenten blijkt dat al-Qaida de EPR ziet als bongenoten in aanslagen op buitenlandse doelen in Mexico – “vooral Amerikaanse en Engelse” . Er staat ook in dat de EPR een sleutelrol kan spelen bij het doorsluizen van al-Qaida –strijders naar de VS via de drukste grenspost ter wereld – Tijuana.

Uit weer een ander document blijkt dat langs de grens tussen Peru en Chili een grote Arabische gemeenschap belangrijke geldbedragen voor al-Qaida bij elkaar brengt.
Maar de nauwste banden heeft al-Qaida met Venezuela. Handig gebruik makend van de jongste aanvallen van Chavez op de regering Bush, heeft al-Qaida vaste voet in het land gekregen.

Voor Chavez naar Londen vloog, zei hij: “ De as van het kwaad is Washington en zijn bongenoten over de hele wereld die rond gaan en dreigen, binnenvallen en moorden. Wij vormen de as van het goede.”
De peetvader van die as is Fidel Castro, al 45 jaar de leider van Cuba.. Zij ontvangt steun van Evo Morales, de president van Bolivia, die vorige week beloofde: “ Ik zal een nachtmerrie voor Washington zijn.”
In de komende presidentsverkiezingen staan  Daniel Ortega, Ollanta Humala en Andres Lopez kandidaat voor repectievelijk Nicaragua, Peru en Mexico. De populistische kandidaat van Mexico ziet zich graag als spiegelbeeld van Chavez en heeft de vertrekkende president Vincente Fox, “ een schoothondje van Bush” genoemd.

De in Pakistan gevonden documenten hebben de M16 de grootste zorgen gebaard – gezien de belangrijke belangen van Engeland in Latijns-Amerika. Deze zouden weleens ernstige schade kunnen oplopen door wat  een agent van de M16 noemde: “ Chavez en zijn schurkengalerij van sinistere baantjesjagers en corrupte opportunisten.”
Tot nu toe is Chavez duidelijk de pogingen van Washinton uit de weg gegaan om zijn ambities in te tomen. Hij heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Condoleeza Rice gewaarschuwd: “ Ik steek als men mij van streek maakt.”

Naar aanleiding van zulke dreigementen probeert de M16 na te gaan in hoeverre Chavez  al-Qaida wil toestaan zijn angel te zijn.
De M16 zegt nu al dat Venezuela een van de belangrijkste doorvoerhavens is van drugs naar Europa – en dat al-Qaida daarin een belangrijke roil speelt.

Uit Venezuela worden de drugs met een snelle oceaanstomer naar Westelijk Sahara gebracht. De vrachten komen ten noorden van de stad Dakhia aan land en worden per vrachtauto door Marakko naar zuidelijk Spanje vervoerd. Van daaruit worden ze Frankrijk, Duitsland en Engeland binnengesmokkeld.
Diep binnen het hoofdkwartier dat uitzicht biedt op de Thames werken de analytici van de M16 in een kamer waartoe men toegang heeft via een pasje met regelmatig veranderde codes.

In de kamer bevindt zich het Centrum voor Beoordeling van Mogelijke Terreuraanslagen. Analytici onderhouden 24 uur per dag direct contact met het Pentagon.
De afdeling M16 houdt de algemeen-directeur John Scarlett voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Hij is de spin in het Engelse spionageweb. In zijn maatpakken en met de hand gestikte katoenen overhemden, heeft hij de uitstraling van een James Bond.
Hij houdt veel belangstelling voor de documenten die aangeven hoe al-Qaida Latijns-Amerika ziet als een continent waar zij haar activiteiten kan vergroten.

Analisten van de M16 hebben vastgesteld dat de documenten het werk zijn van Ayman al-Zawahiri, medeoprichter van al-Qaida en door Westerse inlichtingendiensten gezien als haar eerste strateeg na bin-Laden.

Al-Zawahiri heeft in Parijs en Londen gestudeerd en is een erkende autoriteit  geworden op het gebied van gedragspsychologie. Nadat hij op de Universiteit van Cairo afgestudeerd is, heeft hij veel gereisd.
Een dossier van de M16 bevestigt het profiel van de Mossad van de psycholoog met zware baard: Hij is arrogant en beleeft een duivels genoegen aan het kijken naar films van de aanslagen van 11 september 2001, toen hij voor de eerste keer in de schijnwerpers kwam naast bin-Laden.

Zowel de M16 en de Mossad geloven dat al-Zawahiri in het laatste decennium verscheidene bezoeken aan Latijn-Amerika gebracht heeft.
Zoals in 2003 al in de G2 Nieuwsbrief van Joseph Farah stond, hebben ambtenaren van het Pentagon bevestigd dat mensensmokkelorganisaties in Latijns-Amerika al-Qaida activisten de VS proberen binnen te smokkelen

Voor de coalitie onder leiding van de VS Irak aanviel heeft het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken aan het congres aangeboden bewijs te leveren dat al-Qaida en de terreurgroep Hezbollah vaste voet kregen in “de achtertuin van Amerika.”
Mark F. Wong de co-ordinator van de strijd tegen het terrorisme heeft het Committee voor Inetrnationale Betrekkingen van het Huis mededelingen gedaan over de dreiging die er van beide groepen in Latijns-Amerika uitging.
Toch heeft men er niets mee gedaan – hetzij om diplomatieke, hetzij om politieke redenen.

Maar in 2003 meldde  hij dat het op de Silvio Pettirosi Internationale Luchthaven in Asuncion opgevallen was dat er steeds meer bezoekers binnenkwamen met Europese paspoorten en een uitgesproken Middenoosters uiterlijk.
Sommigen van die “Europeanen” konden de taal van hun zogenaamd vaderland niet spreken.
Er bestond heel weinig twijfel dat de meesten van die bezoekers  op weg waren naar de regio waar Argentinie, Brazilië en Paraguay bij elkaar komen. Deze regio, die vaak aangeduid wordt als een wetteloze streek wordt door sommige inlichtingenambtenaren  “het Drielandentrefpount van de Moslims”  genoemd.

Deskundigen van de inlichtingendienst waarschuwen al sinds het vorige decennium dat zij opgemerkt hebben dat Moslim-terroristen steeds meer vanuit Paraguay opereren, een land zonder zeehavens in het hart van Zuid-Amerika, iets kleiner dan Californië en met zijn geografische uitersten perfect om illegale activiteiten te verbergen.

De G2 Nieuwsbrief van 2003 meldde dat de terroristen in Argentinië overal in het land in actieve cellen georganiseerd zijn en uitwijkmogelijkheden in Paraquay hebben. Een Argentijns document door G2B gezien beschrijft een gedeelte van de smokkelroutes voor verdovende middelen , wapens en mensen. Deze goed georganiseerde routes voeren door een web van grensovergangen, hetgeen eveneens wijst op een ingewikkelde samenwerking tussen verschillende “deskundige smokkelaars”.  Dezen maken deel uit van jihad-organisaties zoals al-Qaida, die samenwerken met plaatselijk drugsbazen bij de ontwikkeling van geoliede smokkelroutes helemaal naar Mexico en uiteindelijk gericht op de VS.
De Argentijnse inlichtingendienst, die samenwerkt met inlichtingendiensten uit Europa en het Midden-Oosten is volgens de G2 Nieuwsbrief tot een belangrijke en ernstige conclusie gekomen: Sinds 11 sept. 2001, is, mede door het gedeeltelijke succes geboekt in de oorlog tegen het terrorisme in het Midden-Oosten, Afghanistan en Central Azië, het zwaartepunt van de jihad steeds meer op Zuid-Amerika  komen te liggen. Dat terroristencellen in Paraguay, hetzij actief of slapend kunnen blijven groeien en bloeien komt door de wijdverbreide corruptie in Zuid-Amerika.

De wetteloosheid en wanorde in Paraguay leiden ertoe dat agenten van terreurgroepen als al-Qaida, Hezbollah, de Islamitische Jihad en Hamas zich veilig voelen, zelfs in het hart van Asuncion. Deze organisaties en waarschijnlijk nog andere hebben van Paraquay een logistieke basis gemaakt, zoals een journalist uit dat land in de G2 Nieuwsbrief meldde: “ Het is gemakkelijk. Momenteel is ons land niet gewikkeld in een burgeroorlog of guerillacampagne; daarom  wordt er bezuinigd op de veiligheidsdiensten.”

De terroristen worden zelfs financieel gesteund, volgens sommige bronnen. Zoals door WorldNetDaily  gemeld is, verklaarde een uitgeweken Venezolaanse militair dat Chavez banden aangeknoopt heeft met terreurgroepen als al-Qaida, die na 11 septeber 2001 zelfs  een miljoen dollar toegeschoven heeft gekregen.
Luchtmachtmajoor Juan Diaz Castillo, eens pilot van Chavez, deelde de WorldNetDaily via een tolk mee”, dat het Ameriklaanse volk  wakker moet worden  en  beseffen dat zij een vijand hebben die slechts drie uur vliegen van hen vandaan woont.
Diaz zei dat hij onderdeel uitmaakte van een operatie waarin Chavez  kort na de aanslagen van 11 september een miljoen dollar aan al-Qaida gaf als bijdrage in de verplaatsingskosten.

De in Londen wonende inlichtingendeskundige Gordon Thomas is de schrijver  het boek “ De Spionnen van Gideon”, de Geheime Gechiedenis van de Mossad”  en levert regelmatig bijdragen aan de G2 Nieuwsbrief van Joseph Farah. Achtergrondrapporten van eerdere uitgaven van de Gr Nieuwsbrief zijn in dit verslag verwerkt.