Bandar-i Bushehr/Ermelo – Hamid Pourmand, de christenkolonel die terechtstond voor een sjaria-gerechtshof in Iran, is vrijgesproken. Dat heeft het Amerikaanse persbureau Compass Direct dinsdag gemeld. De Iraniër moest voorkomen op beschuldiging van afvalligheid van de islam en het bekeren van moslims. Op beide ‘overtredingen’ staat de doodstraf.

Stichting Open Doors, die zich inzet voor vervolgde christenen, is verheugd met het nieuws. “De vele gebeden en schrijfacties van Open Doors en andere organisaties hebben hieraan bijgedragen”, zegt Open Doors-medewerker Klaas Muurling. Tijdens de jaarlijkse Nacht van Gebed in Nederland (20/21 mei) en de Zondag van de Lijdende Kerk (22 mei) kreeg de situatie van Hamid veel aandacht.

De rechter die Pourmands zaak afgelopen weekend behandelde, liet doorschemeren dat de protesten van de internationale gemeenschap een belangrijke rol speelde bij zijn beslissing. “Ik weet niet wie u bent, maar de rest van de wereld weet dat blijkbaar wel. U bent vast een belangrijk persoon, want veel mensen van de overheid hebben mij gevraagd uw zaak af te blazen”, aldus de rechter

In plaats daarvan sprak hij Pourmand echter vrij. “Volgens de sjaria (de streng islamitische wetgeving, red.) heeft u niets verkeerd gedaan.”

Van de gevangenis in Bandar-i Bushehr is Pourmand teruggebracht naar de Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran. De vrijspraak betekent nog niet dat Pourmand spoedig vrijkomt. Eerder dit jaar werd Pourmand veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, omdat hij aan zijn meerderen verzwegen zou hebben dat hij christen was. In Iran is het verboden voor een christen om een officiersfunctie te bekleden in het leger. Documenten die aantoonden dat hij zijn godsdienst wel had medegedeeld, werden toen door de rechter terzijde geschoven.

“We hopen dat zijn straf wordt ingekort”, zegt Muurling. “Pourmand zit nu al negen maanden gevangen en is fysiek en geestelijk onder druk gezet om zijn geloof af te zweren. Bovendien is hij zijn pensioen al kwijtgeraakt en moet zijn gezin uit huis worden gezet.”

Ondanks alles geeft God hem veel kracht; toen Hamid weer naar de Evin-gevangenis gebracht werd zei hij zelfs opgewekt tegen z’n familie: “Maak je geen zorgen. Deze gevangenis is nu als een thuis voor mij.”